Що дасть Україні продовження співпраці

Економіст зазначив, що співпраця буде поступово підвищувати довіру міжнародних кредиторів щодо України.

«У першу чергу, співпраця з МВФ дає впевненість і кредиторам, інвесторам, що Україна співпрацює з міжнародними фінансовими інститутами. Ідеться не лише про МВФ, але і Світовий банк, і те, що Україна має певну довіру з їхнього боку», — каже Кушнірук.

Читайте також: Угода з МВФ. Маркарова анонсувала 500 мільйонів євро від ЄС

Крім того, на думку економіста, це дає можливість забезпечувати стабільність національної валюти. А відповідно, Україна може залучати кошти для фінансування бюджету на приватному ринку, тобто на ринку приватних запозичень, пояснив Кушнірук.

Читайте також: Нова програма МВФ допоможе економіці України зростати швидше — Гончарук

Раніше повідомлялося

  • 7 грудня Україна і Міжнародний валютний фонд домовилися про нову програму співпраці обсягом $5,5 мільярда на 3 роки.

  • За словами глави МВФ Крісталіни Георгієвої, програму ще має затвердити Рада директорів МВФ, що залежатиме від виконання Україною низки «prior actions» (невідкладних дій — ред.).

  • Також у фонді зауважили, що для того, аби програма успішно вплинула на українську економіку, владі важливо зосередитися на окремих моментах. Зокрема — захистити те, що було досягнуто в процесі очищення банківської системи.

Оформити заявку на купівлю ОВДП: 14% річних +0,2% від «Мінфіну»

  • «Нова програма співпраці з МВФ має на меті прискорити економічне зростання, активно викорінювати корупцію та підвищити добробут кожного українця», – зазначив Володимир Зеленський.

  • Раніше в Національному банку оцінювали потенційний обсяг нової програми в $ 5-10 мільярдів і прогнозували отримання перших двох мільярдів до кінця цього року.

  • Як заявляла міністр фінансів Оксана Маркарова, Україна має намір завершити співпрацю з МВФ в 2023 році. Вона сподівається, що ця програма співпраці з МВФ стане для України останньою.