Що відомо

Повідомляється, що президент Володимир Зеленський поспілкувався телефоном з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою. 

Очільниця МВФ високо оцінила економічні досягнення нової влади та прогрес у впровадженні реформ урядом під керівництвом прем’єр-міністра Олексія Гончарука.

За результатами розмови сторони зазначили, що Україна та Міжнародний валютний фонд досягли домовленості (Staff Level Agreement) щодо нової програми співпраці.

Глава МВФ додала, що програму ще має затвердити Рада директорів МВФ, що буде залежати від виконання Україною ряду «prior actions» (невідкладних дій, — ред.).

Читайте також: Мінфін хоче скоротити обсяг держборгу до ВВП до 50%

Нова програма співпраці з МВФ має на меті пришвидшити економічне зростання, активно викорінювати корупцію та підвищити добробут кожного українця», – зазначив Володимир Зеленський.

«Я високо оцінила надзвичайний прогрес, якого президент Зеленський і його уряд досягли за останні кілька місяців у просуванні реформ і продовженні обґрунтованої економічної політики. Я запевнила президента у готовності МВФ підтримати політичний план влади для макроекономічної стабільності та підняття економіки на рівень вищого, стійкого та всеосяжного зростання, серед іншого – з новою підтримкою МВФ.

Читайте також: Місія МВФ розкритикувала ідею податку на виведений капітал

Співробітники МВФ досягли згоди з владою щодо політики підтримки нової трирічної домовленості в розмірі чотирьох мільярдів спеціальних прав запозичення (SDR) (приблизно $5,52 млрд — ред.) у рамках розширеного фонду МВФ», – наголосила Крісталіна Георгієва.

Раніше повідомлялося

  • У Національному банку оцінювали потенційний обсяг нової програми в $ 5-10 мільярдів і прогнозували отримання перших двох мільярдів до кінця цього року.
  • Як заявляла міністр фінансів Оксана Маркарова, Україна має намір завершити співпрацю з МВФ в 2023 році. Вона сподівається, що ця програма співпраці з МВФ стане для України останньою.

Оформити заявку на купівлю ОВДП від ICU: до 14% річних +0,2% від «Мінфіну»

  • У вересні 2019 року Україна остаточно розрахувалася з МВФ за програмою stand-by, розпочатою в 2014 році: погасила $ 560,9 мільйона боргу, а також відсотки за євробондами на $110 млн.
  • Замість незавершеної програми stand-by від 2014 року в 2015 році Україна уклала з МВФ програму розширеного фінансування EFF. У вересні 2018 року МВФ замінив цю програму допомоги Україні програму на stand-by загальним обсягом $ 3,9 мільярда.