Позиція Нафтогазу

Вітренко повідомив, що 6 грудня пройшов черговий раунд переговорів з Газпромом в контексті тристоронніх переговорів.

«Ми готові відкликати свої позовні вимоги в новому арбітражі, але тільки якщо буде укладено довгостроковий контракт на транзит, який буде покривати всі витрати, і якщо Нафтогазу буде компенсовано невиконання Газпромом своїх зобов'язань за поточними контрактами», - написав Вітренко.

Читайте також: Нафтогаз хоче заарештувати активи Газпрому в Латвії на $2,6 мільярда

«Тут, як ви бачите, у нас конструктивна позиція - покрийте витрати, навіть без економічних прибутків, і ми не будемо судитися», - пише Вітренко.

Також Вітренко повідомив, що тепер Нафтогаз готовий повернутися до тристоронніх переговорів.

Раніше повідомлялося

  • 6 грудня у Відні відбулися двосторонні переговори між українською і російською сторонами про укладення нового договору на транзит російського газу через ГТС України.
  • Напередодні президент РФ Володимир Путін назвав «економічно неприйнятними» умови України для транзиту російського газу в Європу з 1 січня 2020 року. При цьому він заявив про бажання продовжувати транзит по території України. У Нафтогазі відреагували на заяву Путіна і пояснили структуру ціни.
  • Дедлайн для укладення довгострокового контракту на транзит російського газу в Європу через територію України за європейськими правилами і українським законодавством — 13 грудня.

Читайте також: В Газпромі розглядають можливість виплатити $3 мільярди боргу Україні газом

  • Газове питання і не лише президенти України і Росії планують обговорити під час зустрічі в нормандському форматі 9 грудня в Парижі.
  • Діючий транзитний контракт України з Газпромом був укладений в 2009 році терміном на 10 років.
  • У Нафтогазі вважають, що, найімовірніше, Газпром не підпише контракт, але Україна і європейські партнери готові до цього і накопичили достатньо запасів газу у сховищах.
  • 7 листопада Укртрансгаз модернізував газовимірювальну станцію «Гребеники», що на кордоні з Молдовою. Тепер станція готова до реверсного трансбалканського транспортування газу в разі припинення транзиту з РФ.