Серед фінансистів та економістів розгорілася дискусія — чи позитивно відіб'ється на економіці нашої країни таке стрімке зміцнення нацвалюти. Прості ж громадяни нарікають на те, що незважаючи на здешевлення валют, ціни поки ще тільки ростуть, а продавці не поспішають їх особливо знижувати навіть на імпортні товари.

НБУ скуповував на міжбанку весь надлишок пропозиції долара у резерви, чим фактично утримував курс від більш істотного обвалу до рівня 23,50-23,60 грн/$ ще на початку цього тижня.

Але ситуація з валютою залишається неоднозначною і тому більшість обмінників бажають мінімізувати свої ризики. Роблять вонип це як за рахунок періодичного збільшення спреду між купівлею та продажем, так і за рахунок активної роботи в форматі «з обороту». Якщо раніше фінансисти воліли періодично залишатися к вечірньому закриттю обмінника у валюті з невеликими залишками гривні (коли курс потенційно міг зрости у наступний день), то відтепер вони так не роблять, а багато з них взагаля намагаються закритися з гривнею на руках.

Невизначеність щодо подальших прогнозів поведінки гривні на міжбанку і загальний настрій ринку на зміцнення нацвалюти — змусить власників обмінників дуже обережно підходити до виставлення котирувань на викуп валюти у громадян в ці вихідні. Обмінники намагатимуться максимально знизити котирування прийому валюти. А ось з курсом продажу для фінансистів все зрозуміло. Вони продаватимуть валюту за цінами, наближеними до рівня закриття п'ятничного міжбанку або трохи вище нього.

Курси валют на суботу та неділю

Котирування готівкового долара будуть у межах: прийом 23,50- 23,65 гривень, продаж 23,70 — 23,80. Спред по долару буде від 15 до 20 копійок.

Котирування євро. Після оголошення досить позитивних для ринку нафти рішень країн ОПЕК (зустріч відбулася у Відні і укладені попередні домовленості щодо подальшого зниження видобутку), а також публікації даних по зайнятості в США (краще очікуваних прогнозів) і новин про продовження війни США та Китаю в частині тарифної політики (Китай вимагає зняти частину тарифів або їх зменшення) — міжнародні ринки у п'ятницю лихоманило. Ці новини відбивалися на поведінці пари євро / долар.

Але до завершення української сесії 6-го грудня ці новини вже своє майже відіграли. Тому наші фінансисти не очікують будь-яких додаткових істотних потрясінь на азіатській (нічний для України) п'ятничної сесії по парі євро / долар. Сьогодні ввечері й у вихідні при виставленні своїх курсів по євро вони будуть орієнтуватися на співвідношення цієї пари на вечір 6 грудня у межах 1,1050 долара за євро.

За розрахунками «Мінфіну» на 7-8 грудня курс готівкового євро в обмінниках буде у межах: прийом 25,967 — 26,133 гривні та продаж 26,188 — 26,299. А спред складе від 20 до 33 копійок.

Деякі обмінники, на побоюваннях подальших курсових стрибків пари євро / долар на світових ринках і виходячи зі своїх індивідуальних завдань — можуть ще додатково до вказаних котируванням вносити у свої цінники корективи в межах плюс-мінус до 6-10 копійок на євро.

Котирування російського рубля. Курс рубля на суботу та неділю за нашими розрахунками буде у межах: прийом за 1 рубль на рівні 0,357- 0,365 гривень та продаж 0,368 — 0,373.