Що затримує рішення МВФ

«Ми не встигли виконати prior actions, які обговорювалися з Фондом. Щоб потрапити на грудневе засідання Ради МВФ, потрібно було, щоб відповідні закони до поточного моменту вже були проголосовані в парламенті», — зазначив співрозмовник в одній з фінансових держструктур.

Читайте також: Влада готує закон, який заборонить повертати банк Коломойському

За інформацією джерел, ідеться, насамперед, про зміни в закон «Про систему гарантування вкладів».

Читайте також: Екс-власники банків-банкрутів можуть отримати компенсацію від держави

Інший співрозмовник розповів, що на даний момент завершено процес узгодження тексту змін між українськими держструктурами і Фондом гарантування вкладів.

Очікування і прогнози уряду

За словами джерела, уряд як і раніше розраховує, що меморандум буде підписаний найближчим часом та Україна отримає Staff Level Agreement — принципову згоду Фонду кредитувати країну.

«Ми наближаємо меморандум як можемо — це важливіше, ніж гроші», — повідомило джерело.

Наступна можливість офіційно отримати програму Фонду в України буде в лютому, коли керівництво МВФ вперше збереться після різдвяних свят.

Раніше повідомлялося

  • Місія Міжнародного валютного фонду під час візиту в Київ з 14 по 22 листопада 2019 року відзначила значний прогресс в обговоренні нової програми з Україною. Про це йдеться в заяві глави місії Рона ван Родена за підсумками візиту.
  • Зараз Кабмін продовжує переговори і дискусії з МВФ.
  • У Національному банку оцінювали потенційний обсяг нової програми в $5-10 мільярдів і прогнозували отримання перших двох мільярдів до кінця року.

Читайте також: Маркарова розповіла, чому так довго тривають переговори з МВФ

  • Як заявляла міністр фінансів Оксана Маркарова, Україна має намір завершити співпрацю з МВФ в 2023 році. Вона сподівається, що програма співпраці з МВФ, за якою зараз ведуться переговори, стане для України останньою.