Розширення житлових програм

За словами Бабак, сьогодні діють усього кілька державних житлових програм. І попри те, що в державному бюджеті на їх реалізацію передбачено невелике фінансування, вже з вересня через ці програми отримали державну підтримку 64 родини.

«Ми переглянули статті бюджету на цей рік і з Державного фонду регіонального розвитку 500 млн грн, передбачені на громадський бюджет участі, перекинули на дві житлові програми – 300 млн грн на «Доступне житло» та 200 млн грн на нову програму пільгового довгострокового кредитування для ВПО і учасників АТО, яка допоможе отримати житло 219 родинам.

Читайте також: Кабмін скасував безвідсоткові кредити на житло для держслужбовців

«На кінець 2020 року в нас має бути Концепція, а також фінансові інструменти, щоб у держбюджеті на 2021 рік вже передбачити кошти на реалізацію визначених житлових програм», — наголосила міністерка.

Інвестиції в нерухомість

Плани щодо гуртожитків

За словами Бабак, уряд схвалив загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2020-2021 роки. Зараз її має затвердити парламент. У держбюджеті на наступний рік на виконання програми передбачено 160,9 млн грн.

Читайте також: Що робити, якщо не вистачає грошей на житло в новобудові

«Ми вважаємо, що завдяки цим коштам мешканці 144 гуртожитків після передачі гуртожитків у власність територіальних громад зможуть приватизувати своє житло», — сказала міністерка.

Право власності на прибудиткову територію

Також Альона Бабак зауважила, що у 2020 році потрібно вирішити питання щодо визначення власника прибудинкової території багатоквартирних будинків. Оскільки право власності на житло нерозривно поєднано з правом власності на землю.

Читайте також: ОСББ безкоштовно отримають прибудинкову землю

Чи оновлять застарілий житловий фонд

Крім того, частина концепції житлової політики складатиметься з кроків щодо вирішення питання застарілого житлового фонду, зазначила Бабак.

«І якщо ми вийдемо на пропозицію щодо реконструкції кварталів, то без розуміння, що робити з землею, кому вона належить, ми не зможемо системно підійти до питань реконструкції, змін тощо», — наголосила вона.