Але якщо у середу на поведінку міжбанку досить активно впливали нерезиденти (вони закривали свої купівлі ОВДП по аукціону вівторка), то сьогодні фактично місцеві компанії реального сектора та Нацбанк будуть відігравати головну роль в курсоутворенні.

Причому курсові інтереси великих місцевих клієнтів сьогодні дуже різноспрямовані. По інформації «Мінфіну » на торги у четвер вийдуть не тільки страждаючи від низького курсу великі аграрії та металурги, а й декілька великих покупців з числа рітейлерів. Вони непогано „напродавалися“ імпортних товарів у період „чорної п'ятниці“ і сьогодні бажають остаточно розрахуватися за них із зарубіжними постачальниками. У поєднанні з періодом купівлі валюти  «дочками» іноземних компаній під вивід дивідендів — це збільшить попит на валюту 5 грудня.

 Оформити депозит з підвищеним доходом

З іншого боку — особливого попиту на валюту, крім цих разових великих покупок імпортерів продуктів, побутової техніки та гаджетів — не буде, що змусить і продавців валюти бути досить поступливими по курсу.

Готівковий ринок продовжує залишатися союзником гривні і знижує цінники, а загальний настрій учасників ринку на подальше падіння валютних котирувань зберігається.

У виграші від цієї ситуації НБУ, який продовжить викуповувати надлишок долара на торгах і поповнювати резерви. Це й рятує зараз валюту від ситуативного просідання до рівнів 23,50-23,70 гривень за долар.

«Мінфін» очікує на 5 грудня різноспрямований рух котирувань протягом сесії з коридором по долару у межах 23,80 — 24,00 гривень при обсягах операцій $ 180-220 млн та проведенні до 470-500 угод.

Спекулянти намагатимуться «покачати» котирування, підлаштовуючись під дії великих гравців, але в основному будуть заробляти у форматі «в дві сторони» .

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 23,65-23,80 і продаж 23,87-24,15 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 23,80-23,85 гривень та продаж 23,899-23,95 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram