Теперь — по порядку:

1) Починається основний період купівлі валюти «дочками» іноземних компаній під репатріацію дивідендів. У поєднанні з активними закупівлями енергоносіїв імпортерами на фоні поки ще не дуже масштабних продажів валюти великими експортерами (у них ще залишилася гривня від відшкодувань ПДВ) — це створює передумови для перекосів попиту та пропозиції на межбанку.

2) Неоднозначні результати аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП. З одного боку — продано паперів на 4,655 млрд гривень в еквіваленті (в тому числі і на $ 53,8 млн — валютних облігацій). При цьому, по долару вдалося знизити ставку залучення до рівнів нижче 4% річних, що дуже добре для Мінфіну.


З іншого — продаж практично лише 15% з усього обсягу пропозиції валютних паперів (при тому, що раніше інвестори розкупали весь їх обсяг) та «недобір» загальної суми продажів гривневих (із запропонованих облігацій на 3,5 млрд гривень бюджет отримає коштів на 3,36 млрд) — говорить про те, що протистояння інтересів інвесторів (побільше прибутковісті) та Мінфіну (дешевші можливості розміщення облігацій) — у самому разпалі.

Тому на валютний ринок звичайно вийде певний обсяг пропозиції валюти від нерезидентів для сьогоднішньої оплати ОВДП, але це буде не найоптимальніший варіант для ринку.

Фактор готівкового ринку (курси поки продовжують знижуватися) і психологічний настрій міжбанку на подальше падіння валютних котирувань — позитивні для нацвалюти.

 Порівняйти ставки по депозитах в гривні, доларі та євро

Нацбанк продовжить викуповувати надлишок пропозиції на торгах (якщо він буде), але навряд чи ми побачимо регулятор з продажем долара у разі зростання котирувань. Завдання збільшення резервів зараз більш пріоритетне для НБУ ніж ситуативні курсові коливання на торгах.

«Мінфін» очікує на 4 грудня зростання курсових коливань протягом сесії з коридором по долару у межах 23,85 — 24,05 гривень при обсягах операцій до $ 240 млн та здійсненні до 620 угод.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 23,70-23,90 і продаж 23,93-24,12 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 23,80-23,92 гривень та продаж 23,94-24,00 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram