Хто проводив дослідження

Роботу проводила група фахівців на чолі із науковцем у сфері міжнародного оподаткування та ціноутворення Томмасо Фацціо. Дослідження здійснили за фінансування німецького уряду.

Висновки експертів

У висновках експертів, який представили в Україні, написано: «Наші результати показують, що більша частина українського агроекспорту здійснюється через канали в низькоподаткових юрисдикціях (наприклад, Швейцарія, Нормандські острови Великобританії і Кіпр)».

Читайте також: МВФ порахував, скільки коштів заховано в офшорах

За словами Томмасо Фацціо, існує ризик, що це робиться для того, аби уникнути сплати податків в Україні.

«Як все це працює? В основі цього: якщо українська компанія продає товар напряму, скажімо, у Францію, то оподаткування буде вищим. Але якщо це відбуватиметься через країни — офшорні, напівофшорні зони, на кшталт Кіпру, оподаткування буде нижчим. Таким чином вони знижують ціни, за якими вони продають ці товари в Україні, штучно занижають, для того, щоб вони передалися юрисдикції з нижчим оподаткуванням», — зазначив дослідник.

На думку фахівців, проблема полягає у тому, що податкова звітність експортерів сільськогосподарської продукції України не є загальнодоступною. Тому доволі складно визначити, скільки податків несплачено в Україні.

Читайте також: Що заважає бізнесу вийти з тіні

«Наша оцінка потенційної зміни прибутку показує, що для експорту пшениці та кукурудзи, що становить близько 40% агроекспорту України, за період з 2015 по 2017 роки потенційно було переміщено близько $1,5 мільярда», — зазначають в дослідженні.

Раніше повідомлялося 

За липневими даними МЕРТ, рівень тіньової економіки України в 2018 році склав 30% від офіційного валового внутрішнього продукту, що на 2 процентних пункта менше порівняно з 2017 роком. Це найнижчий рівень тіньової економіки в Україні з 2009 року.