Статистика міжбанку буде скромною завдяки ефекту початку місяця. У перший робочий день більшість клієнтів підводять підсумки минулого звітного періоду і остаточно визначаються з завданнями на новий.

Це зазвичай знижує їх активність в частині виставлення заявок на торги і  відбивається на загальному стані міжбанку.

Але з іншого боку — саме низькі обсяги торгів провокують спекулянтів до спроб «розігріти» курс при будь-якій зручній можливості. Роблять вони це, підлаштовуючись під поведінку та ситуативні завдання найбільших гравців.

 Заповнити заявку та отримати бонус до 1,8% річних від суми вкладу

Іноді це спрацьовує, іноді-ні і тоді учасники ринку просто не піддаються спекулятивним спробам «пограти» курсом. При цьому, за рахунок того, що більшість чинників найближчих днів працюють на зміцнення гривні — спекулянти можуть грати не тільки «на підвищення», але й періодично «на пониження».

На користь гривні грають: 1) завтрашній аукціон з розміщення гривневих ОВДП; 2) загальний настрій ринку на зміцнення нацвалюти останніх днів; 3) «стабільний» курс на готівковому ринку і деяке зниження котирувань прийому валюти через сезон розпродажів минулого тижня.

Проти: 1) наявність у експортерів гривневих ресурсів від недавніх відшкодувань по ПДВ від держави; 2) зростання ліквідності в банківській системі до 54,1 млрд гривень на коррахунках банків на ранок понеділка; 3) традиційний період репатріації дивідендів в першій декаді місяця у «дочок» іноземних компаній; 4) розміщення Мінфіном крім гривневих облігацій і ОВДП в доларах (цей фактор спрацює проти гривні, якщо покупці будуть оплачувати ці папери не за рахунок заводу в країну нової валюти, а за рахунок конвертації раніше отриманої від погашення облігацій гривні, що призведе до зростання попиту на долар на нашому міжбанку).

Тактика НБУ залишиться тією ж. Він буде викуповувати можливий надлишок пропозиції долара на міжбанку, чим утримає курс від істотного просідання навіть при ситуативному надлишку пропозиції. Але якщо курс піде вгору — регулятор не стане «гасити» зростання котирувань, економлячи резерви.

«Мінфін» очікує на сьогодні низькі обсяги операцій за рахунок ефекту першого робочого дня місяця на фоні спекулятивних спроб «покачати» курс протягом сесії. При цьому, як в сторону зростання курсу, так і його зниження. Коридор по долару буде у межах 23,85 — 24,05 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 23,80-23,92 і продаж 24,00-24,20 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 23,80-23,93 гривень та продаж 23,98 -24,02 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram