Що відомо

Можливість виплати боргу газом підтвердив міністр енергетики РФ Олександр Новак.

«Міністр Новак, який був на переговорах, він в принципі визнав той факт, що вони обговорюють питання виконання рішення арбітражу через відповідні поставки газу. Ми навіть з публічних тверджень бачимо певний прогрес.

3 млрд доларів — це дуже багато газу. Ми імпортуємо в різні роки плюс-мінус 10 млрд куб. м. Сума про яку ми ведемо мову — 3 млрд в нинішніх цінах — точно більше, ніж на рік споживання», — сказав Вітренко.

Читайте також: Нафтогаз хоче заарештувати активи Газпрому в Латвії на $2,6 мільярда

Раніше повідомлялося

  • Міністри енергетики України і Росії Олексій Оржель і Олександр Новак під час зустрічі у Відні обговорили підготовку до підписання договору про транзит газу. Сторони домовилися «активізувати роботу» за новим договором і обговорили можливість підписати договір відповідно до європейських правил.
  • Відомо, що дедлайн для укладення довгострокового контракту — 13 грудня.
  • 18 листопада Газпром направив Нафтогазу офіційну пропозицію продовжити на рік діючий контракт або укласти новий договір про транзит газу. При цьому назвав свої умови — відмова обох сторін від взаємних претензій в міжнародному арбітражі і припинення всіх судових розглядів.

Читайте також: Україна готова до зупинки транзиту російського газу — Коболєв

  • 25 листопада Нафтогаз відповів, що сторони і надалі будуть обговорювати продовження транзиту за європейськими правилами в тристоронньому форматі. Також заявив, що готовий розглянути пропозицію по виплатах Газпромом боргів не грошовими коштами, а постачанням газу.