Успіхи нацвалюти вже не були настільки вражаючими, як влітку або на початку осені. Тоді були періоди, коли за чергові п'ять робочих днів долар втрачав по 30-40 копійок і більше. Але все ж таки за період з 25 по 29 листопада долар подешевшав на міжбанку з 24,10 / 24,14 до 23,965 / 23,99 гривень, а курс у більшості обмінників на вечір «чорної п'ятниці» знаходився на позначці 23,85 / 24, 00 гривні.

Завдяки результатам успішного розміщення Мінфіном України 26 листопада ОВДП (продав облігацій на суму 2,388 млрд гривень), досить активному розпродажі валюти експортерами перед закінченням місяця і низькому попиті на неї з боку імпортерів — долар міг просісти значно нижче психологічного порогу у 24 гривні.

Але активна скупка валюти Нацбанком у резерви фактично не дозволяла надлишку пропозиції обвалювати курс. А вихід регулятора на торги з інтервенціями, як тільки курс просідав нижче 24 гривень — давав сигнал учасникам ринку про те, що Нацбанк не готовий до подальшого зміцнення нацвалюти.

Готівковий ринок лише періодично озирався на поведінку міжбанку. Причина такої незалежності проста — почався сезон розпродажів товарів у форматі «чорної п'ятниці» і населенню конче потрібна гривня для їх купівлі зі знижками.

Саме її дефіцит у пересічних покупців підштовхує одних брати споживчі кредити і розстрочки, а інших — до активної здачі валютних заначок.

Депозити в доларах: до 5% річних + бонус від «Мінфіну»

Нестачею гривні активно користуються власники обмінників, щоб скупити у громадян дешеву валюту. Пік жадібності обмінників по курсу прийому валюти у населення як раз доведеться на ці суботу та неділю, коли йде основний період розпродажів у всіх великих торгових точках.

Причому, з огляду на сезонність і короткочасність такої ситуації, фінансисти курс продажу валюти залишають на рівні близькому до міжбанківського, щоб у подальшому не втратити при зростанні котирувань.

На вихідні обмінники працюватимуть у форматі «з обороту» з активним заниженням курсу прийому валюти у самих жвавих торговельних точках.


Курси валют на суботу та неділю


Котирування готівкового долара будуть у межах: прийом 23,75- 23,85 гривні, продаж 24,00 — 24,10. Спред по долару буде перебувати у межах до 25 копійок.

Котирування євро. Після вихідного Дня Подяки у США (минулий четвер) — у країнах ЄС і в Азії також панує спокійна атмосфера на валютних торгах до кінця цього тижня. Як міжнародні, так і наші фінансисти не очікують будь-яких потрясінь на азіатській (нічний для України) п'ятничної сесії по парі євро / долар.

Тому власники обмінників при виставленні своїх курсів по євро на вихідні будуть орієнтуватися на співвідношення цієї пари на вечір 29 листопада у межах 1,1010 долара за євро.

За нашими розрахунками, 30 листопада та 1 грудня курс готівкового євро в обмінниках буде у межах: прийом 26,148 — 26,259 гривень та продаж 26,424 — 26,534. А спред по цій валюті складе до 30-35 копійок.

У зв'язку з періодом розпродажів — в самих «жвавих» торгових точках — обмінники можуть додатково до розрахованих «Мінфіном» котирувань ще вносити свої корективи у межах плюс-мінус до 5 копійок на євро.

Котирування російського рубля. Курс рубля на вихідні за нашими розрахунками буде у межах: прийом за 1 рубль на рівні 0,362- 0,368 гривень та продаж 0,372 — 0,377.