Але — спекулятивні спроби розігріти ринок дуже швидко видихнулися, клієнти відпрацювали день у розрахунках в гривні, євро та рублі і не особливо «велися» на підступні дії любителів заробити на коливаннях курсу. Саме вчорашня нестандартна поведінка міжбанку залишає певну інтригу за курсом на сьогодні.

У п'ятницю на поведінку ринку і курс впливатимуть такі чинники:

1) Завершення місяця. Ключовий мотиватор для всіх учасників ринку 29 листопада. Необхідність закрити свої угоди на звітну дату (при тому, що вчора більшість клієнтів перенесло на сьогодні всі свої операції по долару) — стимулюватиме бізнес на дуже активну роботу в першій половині дня.

А у другій — після завершення роботи банків з клієнтськими заявками, самі фінустанови будуть закривати свої угоди по валютній позиції і фіксувати фінансовий результат з торгівлі валютою на звітну дату.

Це істотно додасть статистики торгів та створить різноплановий ефект на поведінку курсу у першій половині дня, коли всі клієнти із-за цейтноту за часом — практично одночасно вийдуть на ринок зі своїми операціями;

2) Зниження ліквідності в банківській системі, відшкодування ПДВ експортерам і поведінка НБУ. Коррахунки банків впали на ранок п'ятниці на 1,6 млрд гривень — до 53,6 млрд. Зниження ліквідності в системі спрацює на користь гривні і змусить спекулянтів застосовувати сьогодні тільки формат роботи «в дві сторони» і то — в обмежених масштабах через ефект закінчення місяця (про який ми писали вище) .

А ось з відшкодуванням ПДВ експортерам складніше.Не всі з них вже отримали основні суми відшкодувань і від того, коли вони зайдуть на рахунки клієнтів — залежить співвідношення обсягів попиту та пропозиції валюти на торгах.

 Порівняти ставки по депозитах в гривні, доларі та євро

Якщо, як зазвичай ввечері — то цей гривневий навіс вже не вплине на валютний ринок і поведінку міжбанку, а якщо з ранку — то частково це може й змінити розклад попиту та пропозиції, а тому — вплине на курс.

За нашими даними, клієнтам не варто розраховувати на дуже швидкий захід коштів на їх рахунки сьогодні від Держказначейства. Тобто спрацює перший описаний нами сценарій.

НБУ буде викуповувати можливий надлишок пропозиції долара на межбанку, чим утримує курс від істотного просідання навіть при ситуативному надлишку пропозиції. Використовувати буде Matching.

Якщо ж курс піде вгору — регулятор буде економити резерви і втручатися з продажем валюти на торгах участі не стане.

Чи очікувати обвалу долара і як заробляти більше на вкладах (відео)

3) Готівковий ринок. На готівковому ринку — свій розклад і тактика власників обмінників не зміниться. Сьогодні «чорна п'ятниця» і вони будуть занижувати котирування прийому на фоні збереження цінників продажу на рівні міжбанку і вище. Дефіцит гривні у громадян в період розпродажів дозволить власникам обмінників «затаритися дешевої валютою».

«Мінфін» очікує на п'ятницю активізацію всіх клієнтів і банків за рахунок ефекту закінчення місяця, коридор по долару у межах 23,90 — 24,10 гривень та обсяги операцій в межах $ 180-200 млн при здійсненні до 540-680 угод.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 23,85-23,97 і продаж 24,05-24,20 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 23,90-23,97 гривень та продаж 24,00-24, 08 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram