Це з одного боку — змусить український міжбанк працювати по долару на умовах ТОМ (розрахунки у гривні — сьогодні, поставка валюти — завтра), а з іншого боку — надає спекулянтам відмінний шанс покачати курс протягом сесії.

Справа в тому, що така форма розрахунків по долару не дуже цікава більшості клієнтів і вони перенесуть свої угоди відразу на завтра, чим значно знизять статистику торгів. За прогнозами «Мінфіну» — до $ 130-160 млн при здійсненні до 380- 430 угод.

А малооб'ємний ринок дозволяє спекулянтам на дрібних угодах активно розгойдувати курс протягом сесії, чим вони і будуть сьогодні активно користуватися.

З огляду на те, що фактично завтра — останній робочий день місяця і він формує баланс підприємств та банків на звітну дату — клієнти не можуть повністю «втрачати» день в частині зовнішньоекономічних розрахунків і своєї господарської діяльності та зосередять увагу на операціях в євро, рублі та гривні.

Працюя сьогодні через євро (банки ЄС функціонують у звичайному режимі), опосередковано через крос-курс пар євро / долар і євро / гривня — клієнти також будуть коригувати і курс долара на ТОМі на торгах. Тому ми очікуємо сьогодні зростання активності клієнтів у євровалюті при досить невеликих обсягах угод безпосередньо у долларі.

 Оформити депозит з підвищеним доходом

Інтріга за курсом долара сьогодні продовжиться не тільки через специфіку угод по ньому, але й через дедалі більший вплив ефекту наближення кінця місяця на фоні надходжень клієнтам відшкодувань ПДВ. Це працює проти гривні, тому що експортери починають притримувати валюту, витрачаючи гривню, отриману від держави.

НБУ буде навряд чи виходити на міжбанк, тому що зниження обсягів угод в доларі не призведе до значного надлишку його пропозиції на торгах, що зовсім  не цікаво регулятору. Але й продавати валюту у разі спекулятивного розгойдування котирувань — Нацбанк теж не буде, економлячи резерви.

На готівковому ринку — свій розклад. Тут чекають збільшення обсягів здачі валюти перед «чорною п'ятницею» і тому занижують котирування прийому на фоні збереження цінників продажу на рівні міжбанку або навіть вище. Цю тактику обмінки проводитимуть всі дні сезонних розпродажів.

«Мінфін» очікує на четвер активізацію спекулятивних розгойдувань курсу долара на малооб'ємному ринку і коридор по ньому у межах 24,00- 24,20 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 23,80-24,00 і продаж 24,09-24,25 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 23,96-24,00 гривень та продаж 24,05 -24,10 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram