Незважаючи на те, що курс закриття долара на кінець вівторка практично залишився на позначці 23,975 / 24,00 — сьогодні тиск на американську валюту тільки посилиться і загроза обвалу котирувань збережеться.

Спроби остаточно «пробити» психологічний поріг в 24 гривні за долар і закріпитися на рівні близько 23,85-23,90 гривень мотивовані двома основними передумовами:

1) розрахунки нерезидентів за куплені вчора ОВДП (чиновники продали паперів майже на 2,4 млрд гривень);

2) завтра наш міжбанк по долару буде працювати у непопулярному в Україні форматі операцій ТОМом (в США вихідний — День Подяки).

Цейтнот за операціями з доларом змусить клієнтів оперативно закривати сьогодні свої продажі та купівлі у першій половині дня, а зростання пропозиції з боку іноземців, яким треба розрахуватися за облігації — сформує перевищення пропозиції над попитом.

 Порівняти ставки по депозитах в гривні, доларі та євро

Прямих покупців на такі обсяги долара немає і по курсу є два варіанти розвитку подій: 1) НБУ виходить на ринок з викупом надлишку пропозиції в резерви і тоді курс повністю залежить від цінника Нацбанку або 2) значна перевага пропозиції обвалює котирування долара до порогу в 23, 85-23,90 гривень і тоді надлишок викуповується тією частиною клієнтів, хто вичікував «дна» по курсу, що і вирівняє попит та пропозицію.

Скоріш за все будуть задіяні обидва сценарії, але ключовим буде поведінка НБУ. Регулятор не упустить шансу поповнити резерви «дешевим» доларом і головне — щоб він не «перестарався» з обсягом викупу.

Як тільки очікуючи «дна» по курсу покупці побачать, що Нацбанк скуповує валюту — вони теж почнуть виходити зі своїми купівлями, побоюючись подальшого розвороту ринку. І це підштовхне котирування.

Тому тренд по курсу сьогодні повністю залежить від тактики, поведінки та цінників Нацбанку при викупі валюти  у резерви.

Перед вихідним четвергом в США і за рахунок розрахунків нерезидентів за облігаціями — за прогнозами «Мінфіну» статистика торгів у середу досягне рівня порядку до $ 290 млн при здійсненні до 510- 640 угод.

Вплив факторів періоду виплат відшкодувань ПДВ експортерам і стану ліквідності в банківській системі — сьогодні будуть досить низьким. Справа в тому, що коррахунки банків практично не змінилися і на ранок 27 листопада знаходяться на позначці 55,5 млрд гривень. Тобто додаткового «гривневого навісу» вони не створюють, а суми відшкодувань ПДВ експортерам сьогодні якщо і будуть, то зайдуть клієнтам тільки після 14 годин і вже не позначаться додатковим попитом на сьогоднішніх торгах.

В обмінниках поки теж немає особливих передумов для розвороту курсу. Вони продовжують робити ставку на подальше зміцнення гривні як за рахунок описаних вище тенденцій, так і за рахунок наближення «чорної п'ятниці», коли населення тільки збільшить здачу валюти для купівлі товарів на розпродажах. Долар в обмінниках купують по 23,80-23,95 гривень і вище підніматися по курсу прийому не готові.

Як і вчора — Нацбанк залишиться головним маркетмейкером валютного ринку і своїми цінниками диктуватиме загальний тренд по курсу.

«Мінфін» очікує на середу продовження активної гри «на пониження» і коридор по долару у межах 23,90- 24,05 гривень. Але скоро загальний позитивний настрій по зміцненню гривні видохнеться як за рахунок нівелювання чинника аукціону по ОВДП, так і за рахунок зростання попиту на валюту перед закінченням місяця і скорочення її пропозиції через надходження основних сум відшкодувань ПДВ експортерам. Долар «відштовхнеться від дна» та ринок піде вгору.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 23,80-23,92 і продаж 24,03-24,15 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 23,85-23,95 гривень та продаж 24,01 -24,07 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram