Сьогодні настає «момент істини» по курсу, а тиск на валютні котирування тільки зросте і курсова інтрига лише посилиться. За рахунок дії основних чинників, про які нижче — збільшиться обсяг торгів та активність клієнтів. За прогнозами «Мінфіну» статистика операцій у вівторок буде в межах до $ 290 млн при здійсненні до 640 угод, а можливо й більше.

Ось основні фактори, які сьогодні здатні істотно покачати курс:

1) Продовження піку періоду виплат відшкодувань ПДВ експортерам. Поступово Держказначейство почало виплачувати основні суми цих відшкодувань і надходження гривні від держави знижує інтерес експортерів до продажу валютної виручки. Це, мабуть, єдиний, але суттєвий фактор, який працює проти гривні сьогодні;

2) Аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. Ключовий союзник гривні на сьогоднішніх торгах, здатний істотно обвалити валютні котирування в тому випадку, якщо НБУ не буде викуповувати валюту в резерви. Чиновники виставили самі «ласі» облігації терміном майже на 4 роки, а також папери на 161 і 308 днів. Обсяг пропозиції 3,3 млрд гривень за номіналом і іноземці будуть активно продавати валюту, щоб купити ці гривневі папери. Це забезпечить дуже сильну підтримку нацвалюти на торгах і може обвалити котирування долара;

3) Активність бізнесу по завершенню своїх зовнішньоекономічних операцій перед звітною датою. Частина імпортерів будуть купувати валюту, щоб закрити свої угоди перед Днем Подяки у США (вихідний четвер в Америці і торги по долару в Україні можливі тільки на ТОМі). У покупців залишається всього фактично три повноцінних робочих дні для роботи по долару (вівторок, середа і п'ятниця) до кінця місяця і вони будуть поспішати закрити свої угоди;

 Оформити депозит з підвищеним доходом

4) Готівковий ринок і поведінка НБУ. Обмінники явно зробили ставку на подальше зміцнення гривні і активно занижують котирування прийому (про що ми попереджали ще в кінці минулого тижня і у вчорашній прогнозної статті про перспективи гривні на ці дні).

Долар в багатьох обмінниках купують по 23,80-23,95 гривень, а продають по 24,04-24,10 гривень, що знову психологічно грає тільки на користь грівни.

Що стосується НБУ, то саме він сьогодні буде головним «диктатором» по курсу. Якщо він «перестарається» щодо обсягів викупу долара на торгах — курс або залишиться на діючому рівні, або навіть трохи підросте.

Але якщо регулятор «не поскупиться» і дасть котируванням просісти нижче психологічного рівня у 24 гривні — він може розраховувати на купівлю більш «дешевої» валюти і сьогодні (день аукціону Мінфіну з ОВДП),  і завтра (день розрахунків по ньому).

Фактично ціна викупу долара Нацбанком і буде головним курсовим маяком в ці дні всьому ринку.

«Мінфін» очікує на сьогодні активну гру «на пониження» як з боку спекулянтів, так і великих покупців (вони користуються ситуацією) і коридор по долару у межах 23,90- 24,05 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 23,90-24,02 і продаж 24,04-24,10 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 23,80-23,90 гривень та продаж 24,03 -24,20 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram