Треба визнати, що сьогодні першу скрипку в курсоутворенні зіграв Нацбанк, а найбільші гравці та нерезиденти були змушені підлаштовуватися під дії та апетити регулятора.

Вихід на міжбанк великих місцевих продавців валюти та нерезидентів на фоні вельми стриманих за обсягами її скупки покупців — погрожував обвалом долара нижче психологічного рівня в 24 гривні за долар. І саме викуп практично усього надлишку пропозиції долара Нацбанком — підтримав курс американської валюти вище цього порога.

 Оформити депозит з підвищеним доходом

Серед продавців були помічені як великі місцеві металурги і аграрії, так і іноземці, які готуються до завтрашнього аукціону Мінфіну з продажу ОВДП. А з покупцями (крім НБУ) було складніше. В основному це були імпортери енергоносіїв, але вони користувалися ситуацією і жорстко торгувалися за курсом за кожну копійку та своєю непоступливістю наполегливо йшли до мети котирувань продажу як мінімум у 24 гривні за долар.

Продавці нервували і змогли полегшено зітхнути лише побачивши вихід «універсального» покупця в особі Нацбанку. Фактично НБУ врятував долар від провалу за сьогодні як мінімум на 15-20 копійок.

Хід торгів:

Міжбанк стартував з рівня 24,10 / 24,14 гривень за долар, що було навіть трохи вище котирувань п'ятничного закриття 24,095 / 24,12. Але на цьому «успіхи» долара завершилися.

Вже у перші 30 хвилин активної сесії — пропозиція почала перевищувати попит і первинні спроби спекулянтів «розігріти» курс не тільки видохнулися, а й призвели до зворотнього процесу.

Об 11 годині долар просів до 24,04 / 24,06 гривень, а покупці не були готові взагалі «підніматися» по котируваннях і відверто грали «на пониження». Як і у п'ятницю — спекулянти швидко втратили інтерес до «розігріву» курсу та перейшли у формат роботи тільки «в дві сторони».

Продавці нервували і психологічно вже були готові зламатися. Але тут їх врятував Нацбанк. Вийшовши зі скупкою долара через Matching — НБУ почав планомірно викуповувати усю пропозицію долара на торгах і фактично зацементував курс на позначці 24,04 / 24,06 вже до завершення активної фази сесії (тобто до 15:00).

Лише після 15 годин курс — на поодиноких угодах -  почав просідати далі і сесія завершилася котируваннями 24,02 / 24,035.

За різними розрахунками учасників ринку НБУ купив як мінімум близько $ 40 млн, а частина дилерів навіть говорять про цифру у $ 60-75 млн.

Головні події 25 листопада на міжбанку:

1) Після марних спроб спекулянтів зіграти «на підвищення» в перші хвилини сесії — потім зниження котирувань. У підсумку — з ранкових 24,10 / 24,14 гривень за долар на кінець дня курс просів до 24,02 / 24,035;

2) НБУ за інформацією учасників ринку не виходив на торги у публічному форматі аукціону, зате активно скуповувався через Matching та поповнив резерви за різними оцінками від $ 40 млн до $ 75 млн;

3) Довідковий курс Нацбанку на 12:00 зареєстрований на позначці 24,0588 гривень за долар, а офіційний курс долара на 26 листопада склав 24,053801.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram