Як зазначається в дослідженні, макрофінансова ситуація в Україні та стан платіжного балансу залишаються фундаментально сприятливими для збереження курсової стабільності. 

Експерти вважають, що баланс фундаментальних і технічних факторів грає на користь зміцнення гривні в листопаді. Тому за відсутності ситуативних потрясінь і за помірної активності НБУ щодо стримування ревальвації, ймовірне зміцнення гривні до курсу 24-24,10 за долар до кінця місяця.

Чому гривня може ослабнути

В грудні відчутний девальваційний тиск може виникнути внаслідок вивільнення істотних запасів коштів з Єдиного казначейського рахунку для фінансування державних програм. Станом на 1 листопада на ЄКР було розміщено більше 53 млрд грн. 

Також у листопаді зросли спекулятивні можливості банків. Це відбулося внаслідок накопичення значних запасів вкладень в депозитні сертифікати НБУ. Станом на 7 листопада вони становили 88 млрд грн. Це абсолютний рекорд з січня 2016 року. Ці накопичення можуть зіграти в разі потрясінь і посилення волатильності курсу.

Розмісти валютний депозит у надійному банку та отримай до 0,4% річних у бонус від «Мінфіну»

Як зазначається в дослідженні, не можна виключати тимчасового ослаблення гривні, спровокованого інформаційним фоном навколо співпраці з МВФ, деструктивною активністю олігархів, внутрішніми протестами щодо шляхів вирішення конфлікту на сході України і зростаючої волатильністю світових фінансових ринків. 

Експерти також назвали фактор, який сприятиме девальваційним тенденциям в майбутньому, «Маятникова трудова міграція з часом переростає в еміграцію — мігранти починають забирати свої сім'ї. Таким чином, ми очікуємо поступового уповільнення зростання перерахувань від трудових мігрантів, що створить додатковий девальваційний тиск в середньо- і довгостроковій перспективі», -  йдеться в FocusUkraine.

Читайте також: Курс в кінці листопада: чи варто чекати серйозного обвалу долара

Як повідомляв «Мінфін», у Держбюджеті на наступний рік закладено середньорічний курс 27 грн/$. Прогнозний курс на кінець 2020 року — 27,5 грн/$.