На поведінку клієнтів сьогодні вплинуть такі фактори:

1) Перехід в найактивнішу фазу періоду виплат основних відшкодувань ПДВ експортерам. У держави залишається досить мало часу до кінця місяця, щоб розрахуватися з бізнесом за цими операціями і з понеділка по четвер обсяги вливань гривні в банківську систему у вигляді відшкодувань ПДВ будуть тільки зростати. Отримання гривні від Держказначейства психологічно утримує експортерів від активного продажу валюти на торгах, що скорочує її пропозицію на ринку і працює проти нацвалюти;

2) Пожвавлення клієнтів по завершенню своїх зовнішньоекономічних угод перед закінченням місяця. Імпортери будуть активніше купувати валюту при сприятливому курсі, щоб закрити свої угоди. А з урахуванням вихідного четверга в США — Дня Подяки, у них залишається дуже мало часу за розрахунками у доларах. Зростання попиту на валюту працює проти гривні на міжбанку;

3) Завтрашній аукціон з розміщення ОВДП. У вівторок Мінфін України запропонує інвесторам найбільш цікаві для них облігації терміном майже на 4 роки, а також папери на 161 та 308 днів, які також користуються попитом. Загальний обсяг пропозиції облігацій 3,3 млрд гривень за номіналом. Нерезиденти будуть активно продавати валюту з понеділка по середу, щоб придбати ці гривневі ОВДП, що спрацює на зміцнення нацвалюти;

4) Готівковий ринок і ліквідність банків. На готівковому ринку все та ж сама стабільність і впевненість у нацвалюті з поступовим зниженням котирувань. Долар в обмінниках продають близько рівня в 24,20-24,30 гривень, що психологічно грає тільки на користь гривні на всіх сегментах валютного ринку.

 Оформити депозит з підвищеним доходом

А коррахунки банків на ранок 25 листопада практично не змінилися і знаходяться на рівні 55,6 млрд гривень. Цього достатньо для повноцінної роботи всієї банківської системи.

5) Дії Нацбанку. При надлишку пропозиції долара на торгах — НБУ продовжить викуповувати валюту в резерви, що й утримає курс у межах 24 гривень.

Загальний настрій ринку на цей тиждень досить позитивний для гривні. Але масовані виплати відшкодувань ПДВ експортерам у поєднанні з поспіхом покупців щодо закриття своїх угод під закінчення місяця та роботі по долару на ТОМі у четвер — здатні частково потріпати нерви клієнтам та дилерам банків.

«Мінфін» очікує на сьогодні коридор по долару у межах 24,00-24,20 гривень при залежності курсового тренда від дій найбільших гравців та негайний викуп долара Нацбанком у резерви в тому випадку, якщо за рахунок надлишку пропозиції його курс піде нижче позначки в 24 гривні.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,00-24,10 і продаж 24,17-24,30 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,00-24,10 гривень та продаж 24,18 -24,25 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram