Весь тиждень котирування або «топталися на місці», або періодично йшли вгору на декілька копійок, але потім поверталися майже на початкові рубежі.

З 18 по 22 листопада долар трохи подешевшав на міжбанку з 24,11 / 24,145 до 24,095 / 24,12 гривень, а курс у більшості обмінників на вечір цієї п'ятниці перебував на позначці 24,10 / 24,22 гривні.

Характерною особливістю цього періоду було майже повне ігнорування готівковим ринком злетів і падінь котирувань міжбанку. Обмінники стабільно працювали у форматі «з обороту» і не грали ні «на підвищення», ні «на пониження». Така позиція готівкового ринку створювала додаткову психологічну підтримку гривні і на всіх інших сегментах валютного ринку.

Курс безготівкового долара міг би продовжити і далі просідати на торгах, але викупи Нацбанком надлишків пропозиції валюти в поєднанні з дуже середніми результатами аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП 19 листопада (продали облігацій всього на 1,3 млрд гривень із запропонованих паперів на 2,8 млрд за номіналом) — не створили особливої підтримки для гривні на міжбанку. А період бюджетних платежів (традиційно «допомагає» нацвалюті на валютному ринку) в цей раз лише частково підтримав її позиції і особливого впливу не надав.

На відміну від перипетій міжбанку — на готівковому ринку в ці дні та у весь наступний тиждень буде проходити період, який грає на зміцнення нацвалюти.

Виною всьому — сезон основних розпродажів товарів під егідою «чорної п'ятниці». Громадяни, яким потрібні гроші для закупівель — активно оформляють споживчі кредити і розстрочки, а також здають свої валютні заначки.

Приплив готівкової валюти в обмінники на фоні низького попиту на неї — дозволяє обмінникам занижувати котирування прийому (особливо у великих ТРЦ і магазинах), зберігаючи при цьому курс продажу на рівні близькому до котирувань міжбанку або вище.

Як тільки період «атракціонів нечуваної щедрості» у продавців закінчиться — все по рівню котирувань знову повернеться на свої місця.

Ключовими обмежувачами апетитів власників обмінників по валютним цінникам будуть три фактори:

1) обсяг готівкової гривні в їх розпорядженні;

2) рівень конкуренції між обмінниками в цьому регіоні;

3) «жвавість» місця розташування тієї чи іншої точки обміну валют.

Як і в минулі вихідні — основний дохід власники обмінників 23 та 24 листопада отримуватимуть за рахунок торгівлі валютою у форматі «з обороту» з невеликим рівнем спреду.

Курси валют на суботу та неділю


Котирування готівкового долара будуть у межах: прийом 24,00 — 24,10 гривень, продаж 24,20 — 24,30. Спред по долару складе від 12 до 20 копійок.

Котирування євро. Увечері в цю п'ятницю українські фінансисти не очікують потрясінь на міжнародних ринках, які б могли істотно змінити крос-курс пари євро / долар. Тому власники обмінників при виставленні своїх цінників по євровалюті на суботу та неділю будуть орієнтуватися на співвідношення цієї пари на вечір 22 листопада в межах 1,1040 долара за євро.

За розрахунками «Мінфіну» 23 і 24 листопада курс готівкового євро в українських обмінниках буде у межах: прийом 26,496 — 26,606 гривень та продаж 26,716 — 26,827. Спред по євровалюті складе від 20 до 30 копійок.

З огляду на період розпродажів у форматі «чорної п'ятниці» в самих «жвавих» торгових місцях — обмінники можуть додатково до розрахованих «Мінфіном» котирувань ще скорегувати ці курси на плюс-мінус до 5 копійок на євро.

Котирування російського рубля. Курс рубля на вихідні за нашими розрахунками буде у межах: прийом за 1 рубль на рівні 0,368 — 0,370 гривень та продаж 0,373 — 0,378.