Але це не означає, що з поведінкою курсового тренда все буде дуже просто.

Справа в тому, що як раз на малооб'ємному ринку дуже люблять грати спекулянти, тому що будь-яка угода на $ 2-3 млн вже впливає на поведінку ринку, а операції на $ 10-15 млн вже здатні повністю змінювати загальний тренд по курсу на торгах. Це дуже цікаво «любителям погратися курсом» у тому випадку, якщо відчувається активний попит на валюту у кінцевих покупців.

Тому сьогодні спекулянти будуть працювати як у форматі «в дві сторони», так і намагатися «розігріти» міжбанк, підлаштовуючись під дії великих гравців.

На поведінку учасників ринку вплинуть і додаткові чинники:

1) Початок періоду основних відшкодувань ПДВ експортерам від держави.

Поки ці суми будуть незначними, але враховуючи, що попереду два вихідних — з 25-го листопада це вже піде у значних обсягах. Клієнти розуміють це і:
а) психологічно експортери вже не поспішають з продажем валюти, очікуючи гривні від держави;
б) імпортери при сприятливому курсі будуть готові купувати валюту у великих обсягах, побоюючись зростання її котирувань через потенційне скорочення пропозиції експортерами найближчим часом.


Це буде тримати клієнтів у тонусі на валютному ринку у такий період;

2) Готівковий ринок і ліквідність банків.

На готівковому ринку «тиша». Долар в обмінниках, як і раніше, практично не реагує на коливання міжбанку і його продаж йде у межах 24,30-24,40 гривень. Стабільність курсу на готівковому ринку допомагає гривні і на міжбанку;

Коррахунки банків на ранок 22 листопада зросли за добу відразу на 2,4 млрд гривень — до 55,6 млрд. Цього не тільки достатньо для повноцінної роботи всієї банківської системи, а й дає можливість спекулянтам пограти котируваннями протягом дня.

 Оформити депозит з підвищеним доходом

3) Дії НБУ і поведінка великих гравців.

Тут без особливих змін. При надлишку пропозиції долара на торгах — НБУ продовжить його викуповувати, а при ситуативному зростанні котирувань — регулятор буде спостерігати за цим з боку, економлячи резерви.

Нацбанк своїми викупами пропозиції долара на міжбанку утримає курс у межах вище 24 гривень, навіть у разі його активних розпродажів окремими кліентами.

Як і вчора — основну роль при формуванні курсового тренда 22 листопада зіграють виходи на торги найбільших гравців та їхні ситуативні завдання з купівлі / продажу валюти.

«Мінфін» очікує на сьогодні коридор по долару у межах 24,07-24,27 гривень при залежності курсового тренда від дій найбільших гравців.

Особливої активності з боку нерезидентів у цю п'ятницю ми не очікуємо.
Основну скрипку в курсоутворенні зіграють місцеві учасники валютного ринку.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,00-24,15 і продаж 24,22-24,40 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24, 05-24,15 гривень та продаж 24,22-24,27 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram