На чому Нацбанк міг заощадити

Зазначається, що в минулому році НБУ виплатив зарплати на суму 3,6 млн грн 35 співробітникам, які перебували на вже ліквідованих посадах. Все через те, що керівництво несвоєчасно попередило їх про звільнення.

Як зазначають у Рахунковій палаті, ще 3 млн грн неекономно використали для поновлення на посадах за рішенням суду незаконно звільнених працівників. Ще 9,9 млн грн — на утримання об'єктів НБУ, які не використовуються.

Майже 40 млн грн НБУ направив на забезпечення діяльності Корпоративного недержавного пенсійного фонду. «Це призвело до зменшення прибутку до розподілу, а отже — відрахувань у державний бюджет», — йдеться у звіті.

Читайте також: Рада НБУ затвердила кошторис Нацбанку на 2020 рік

У відомстві заявляють, що НБУ — єдиний держорган в Україні, який створив власний пенсійний фонд і направляє туди держкошти.

Також наголошується, що Нацбанк не надав Рахунковій палаті матеріали внутрішнього аудиту за минулий рік.

Що кажуть у Нацбанку

У відповідь на ці звинувачення в НБУ заявили, що, використовуючи гроші, завжди детально вивчають питання економічної доцільності.

Національний банк у визначені законодавством строки — протягом одного місяця — надасть Рахунковій палаті план заходів з усунення виявлених недоліків, а також зауваження до звіту і рішення", — йдеться в повідомленні.

Зазначається також, що Рада НБУ підтримує ініціативу Рахункової палати законодавчо врегулювати наявні розбіжності в держаудиті всіх доходів і витрат Нацбанку.

Читайте також: На хабарі затримали головного юрисконсульта НБУ

Що таке кошторис НБУ

Кошторис — це документ, який щорічно затверджує Рада Нацбанку відповідно до закону. Він планується на підставі детального аналізу та з урахуванням стратегічних цілей і завдань, які стоять перед Нацбанком.