На поведінку учасників ринку і курсової тренд сьогодні вплинуть такі фактори:

1) Закінчення періоду податкових платежів у компаній і оплата боргів державі клієнтами, що запізнилися. Ті підприємства, хто не встиг вчасно сплатити податки починають платити штрафи за прострочення платежів до бюджету. Санкції великі і тому бізнес намагатиметься максимально швидко закрити такі борги. Частина тих компаній, хто проштрафився і які отримали вчора валютну виручку — будуть активно продавати її для розрахунків з державою. Це вже не такі великі суми, як в період основних бюджетних проплат, але тим не менше — це додасть пропозиції валюти на торгах, що й спрацює на зміцнення гривні;

2) Готівковий ринок і ліквідність банків. На готівковому ринку без особливих змін по котируваннях. Долар, як і раніше, не сильно реагує на коливання міжбанку і продаж долара йде у тих же межах 24,30-24,40 гривень. Відсутність «суєти» на готівковому ринку допомагає гривні і на міжбанку та психологічно робить з готівкового ринку союзника нацвалюти і на торгах.

 Оформити депозит в банках України

Коррахунки банків на ранок 21 листопада практично не змінилися та знаходяться у межах 53 млрд. Цього цілком достатньо для повноцінної роботи всієї банківської  системи і дотримання вимог щодо ліквідності з боку Нацбанку. При цьому, без особливого тиску на валютний ринок.

3) Дії НБУ та поведінка великих гравців. При надлишку пропозиції долара на торгах Нацбанк продовжить його викуповувати в резерви, що буде страхувати курс від істотного просідання. При зростанні котирувань — НБУ не буде втручатися в ситуацію, економлячи резерви.

Основну роль у курсоутворенні 21 листопада зіграють ситуативні дії та курсові інтереси найбільших гравців. Як місцевих, так і нерезидентів. Місцеві — в основному будуть проводити операції на валютному ринку для забезпечення своєї господарської та зовнішньоекономічної діяльності, а іноземці — продовжать працювати з ОВДП на вторинному ринку.

Саме виходи великих гравців і будуть основними драйверами котирувань міжбанку протягом дня.

«Мінфін» очікує на сьогодні коридор по долару у межах 24,10-24,25 гривень і залежність курсового тренда від дій найбільших гравців та поведінки НБУ.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,00-24,19 і продаж 24,23-24,40 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,15-24,20 гривень та продаж 24,22-24,30 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram