Основне протиріччя — чи почнеться подальше подорожчання валюти (вигідно як нерезидентам, які беруть участь в сьогоднішньому аукціоні Мінфіну України щодо розміщення гривневих ОВДП, так і експортерам) або спекулятивний розігрів вчорашньої сесії швидко видохнеться за рахунок збільшення активності клієнтів з продажу валюти під бюджетні платежі та «холодності» покупців до зростання котирувань і їх активну боротьбу зі збільшенням курсу.

 Оформити заявку на ОВДП від ICU

Запропоновані облігації на сьогоднішньому аукціоні — не самі ходові для іноземних покупців, а їх обсяг (за номіналом 2,8 млрд гривень) — не найбільший з історії таких розміщень. З урахуванням того, що Мінфін України налаштований ще й збивати прибутковість при їх продажу — іноземці намагатимуться відіграти частину процентних знижень за рахунок розігріву курсу сьогодні та завтра при продажу валюти під ці купівлі паперів.

Не проти зростання котирувань і експортери — це заощадить їм частину валютної виручки при її продажі під фінансування своїх госпвитрат і розрахунків з бюджетом. Тому вони і спекулянти гратимуть «на підвищення».

Але ці ігри можуть натрапити на стіну «нерозуміння» і низький попит з боку імпортерів, яким перед майбутньою «чорною п'ятницею» вже не має сенсу «влітати» на рівному місці за рахунок подорожчання валюти.

Не особливо «ведеться» на розігрів курсу і готівковий ринок, де долар як і раніше спокійно продають усі останні дні у межах 24,30-24,40 гривень. Попит на валюту низький і більшість обмінників працює «з обороту» з досить малим спредом у 15-20 копійок. Їм зараз зростання котирувань абсолютно ні до чого, тому що це покупців їм не додасть, а тільки зменшить. Тому обмінники залишаються більше союзниками і прихильниками стабільної гривні, чим її «расшативателями».

Ліквідность у банківській системі знизилася, що теж зіграє на користь нацвалюти. Причому зменшилися істотно — на ранок 19 листопада коррахунки банків впали відразу на 7,7 млрд гривень — до 56,9 млрд.

 Отримати +25$ на торговельний рахунок від WELTRADE

При надлишку пропозиції долара на торгах Нацбанк знову почне його викуповувати в ЗВР, що не дасть курсу істотно впасти, а ось якщо котирування поповзуть вгору — НБУ не стане втручатися і витрачати дорогоцінну валюту на гасіння спекулятивних «пожеж».

«Мінфін» очікує на вівторок коридор по долару у межах 24,15-24,30 гривень з дуже великої активностю спекулянтів, розгойдуванням курсу протягом дня найбільшими продавцями валюти і спробами придавити долар великими покупцями за рахунок періодичної жорсткої торгівлі за кожну копійку при здійсненні операцій.

День буде дуже напруженим і цікавим як за рахунок дій гравців на міжбанку, так і поведінки НБУ.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,05-24,20 і продаж 24,29-24,40 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,15-24,25 гривень та продаж 24,30 -24,40 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram