Про що говорять у міністерстві

  • Зараз вивчається питання підвищення лімітів для ФОПів, лібералізація штрафних санкцій, пов'язаних з використанням РРО, введення мораторію на проведення перевірок.

  • Міністерство фінансів готує роз'яснення щодо бухгалтерського і товарного обліку, а також низки інших питань.

Читайте також: Яку суму податків ФОП буде платити за себе і співробітників в 2020 році

  • Все це буде обговорюватися на найближчих засіданнях Координаційної Ради з питань розвитку мікропідприємництва та малого підприємництва.

За словами міністра Тимофія Мілованова, одним з пріоритетних завдань уряду — максимальне сприяння українцям у відкритті власної справи, а також допомога представникам мікробізнесу в розширенні своєї діяльності.

Раніше повідомлялося

29 жовтня члени фінансового комітету Верховної Ради і депутати від «Слуги народу» зареєстрували законопроект про детінізацію ринку товарів і послуг. Його текст з'явився на сайті парламенту 31 жовтня.

Суть законопроекту — підвищити річні ліміти для ФОПів і юросіб, в рамках яких вони зможуть зберегти знижені податкові ставки.

  • для 1-ї групи — з 0,3 млн до 1 млн грн/рік;
  • для 2-ї групи — з 1,5 млн до 5 млн грн/рік;
  • для 3-ї групи — з 5 млн до 10 млн грн/рік.

Винятки для 1-ї групи

Для ФОПів 1-ї групи, які надають побутові послуги пропонують ввести податкову ставку до 0%.

Для тих, хто працює за іншим КВЕДами цієї групи, ставку податку пропонують встановити на рівні не більше 10% розміру прожиткового мінімуму. З 1 грудня 2019 року він складе 2027 грн.

Що зараз відбувається при перевищенні лімітів

Якщо ФОП перевищує встановлений ліміт, то сума перевищення обкладається 18% податком. Також доведеться змінити форму оподаткування, звернувшись до податкової.

Передісторія

  • 20 вересня парламент ухвалив законопроекти про касові апарати і кешбек, а 17 жовтня їх підписав президент.

Читайте також: Податки для ФОПів в IT підвищувати не будуть

  • Ці два закони зобов'язують підприємців використовувати касові апарати, вводять електронний чек на товар або послугу, а також грошову винагороду для покупців і великі штрафи для бізнесу, якщо товар буде проданий без чека.

  • Президент доручив ввести дворічний мораторій на перевірки ФОПів. Відповідний указ забороняє перевіряти, чи дотримуються ФОПи порядку застосування касових апаратів.

Читайте також: ФОП-контроль: як нові закони змінять життя малого бізнесу