1) Період податкових платежів у компаній. Причому не тільки за підсумками жовтня, але й по багатьом категоріям бізнесу і за третій квартал (наприклад, ті ж самі ФОПи третьої групи в частині 5% відрахувань). Залишати бюджетні платежі на останній день зазвичай фіндиректора і головні бухгалтери компаній не ризикують і тому розраховуватися з державою почнуть вже з понеділка. Це з одного боку почне стимулювати більш активний продаж валютної виручки експортерами і одночасно зменшить можливості її купівлі у імпортерів. Дефіцит гривні зазвичай працює на зміцнення нацвалюти на міжбанку;

 Інвестування з заставними гарантіями від Cronvest

2) Завтрашній аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. Після минулого (досить успішного для чиновників аукціону 12 листопада) — від цього аукціону ми вже не очікуємо таких же обсягів.
По-перше — виставлено тільки гривневі папери на загальну суму за номіналом 2,8 млрд гривень.
По-друге — на не самі «популярні» терміни у нерезидентів.
По-третє — після зниження ставок на минулому аукціоні Мінфін налаштований і далі «тиснути» на прибутковість. Це розуміють всі потенційні покупці облігацій і можуть «спробувати» повоювати з ним в цьому питанні за рахунок «скорочення» інтересу до цих паперів. Це звичайно своєрідна гра нервів між емітентом паперів та потенційними покупцями, але на обсягах аукціону це може позначиться.

Проте, частина нерезидентів буде заводити під нього валюту і продавати її на міжбанку, що також спрацює на користь гривні;

3) Готівковий ринок і ліквідність банків.

У понеділок з ранку обмінники продавали долар у межах тих же п'ятничних і вихідних 24,30 гривень і особливої «загрози» для валютного ринку така поведінка бакса — не уявляє.

А ось зростання коррахунків банків на ранок 18 листопада одразу на 8,2 млрд гривень — до 64,6 млрд є досить несподіваним негативним фактором для курсу на міжбанку. Спекулянти можуть скористатися гривневих навісом в таких обсягах і спробувати похитати курс протягом дня. Це фактично єдиний фактор, який гарантовано працює сьогодні проти гривні на валютному ринку.

Як і всі дні минулого тижня — при надлишку пропозиції долара на торгах Нацбанк почне його викуповувати в резерви, що частково підтримає котирування долара на міжбанку.

Але загальний настрій учасників ринку поки на користь подальшого зміцнення нацвалюти.

«Мінфін» очікує на сьогодні коридор по долару у межах 24,02-24,20 гривень за цілковитої залежності тренда по курсу від дій найбільших гравців.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 23,95-24,15 і продаж 24,23-24,40 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,15-24,21 гривень та продаж 24,26-24,30 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram