Що означає цей закон

Закон передбачає відділення оператора газотранспортної системи (ГТС) від НАК «Нафтогаз України» відповідно до європейського законодавства.

Щоб забезпечити реальне відокремлення згідно з європейськими правилами, керувати компанією буде окрема структура - Магістральні газопроводи України. Її передали під управління Міністерства фінансів.

Читайте також: Ризик припинення транзиту існує — Путін

«Незважаючи на спроби блокувати і затягувати прийняття рішень, що Україна впевнено рухається на шляху до європейської інтеграції та демонструє готовність до сертифікації оператора газотранспортної системи згідно з правилами ЄС та Третього енергетичного пакету», - написала Ковалів.

Раніше повідомлялося

  • 31 жовтня ВР прийняла закон №2239-1 про анбандлінг Нафтогазу – відокремлення транспортування природного газу від його видобутку і постачання.
  • 15 листопада Рада усунула неузгодженості з європейськими нормами і розблокувала підписання закону про відділенні ГТС України від Нафтогазу.
  • Володимир Путін допустив припинення транзиту газу через Україну з 1 січня 2020 року.

Що таке анбандлінг

Це відокремлення діяльності з транспортування природного газу (діяльності Оператора ГТС) від видобутку і постачання природного газу та електричної енергії.