Чим аргументує свою позицію

«Вчора було 10 млрд грн, сьогодні вже 30 млрд грн, а завтра буде 40 або 50 млрд. Це якась істерика з боку Нацбанку», — заявив Бахматюк.

Це не борги Бахматюка, це зобов'язання банків, перед якими є заборгованість колишнього акціонера ВіЕйБі Банку Максимова, є борги позичальників у Криму, Донецьку і Луганську і інші", — наголосив він.

Також запропонував залучити міжнародних радників, щоб провести незалежну оцінку та виробити спільні рішення щодо врегулювання боргу.

За словами Бахматюка, щодо його банку Фінансова ініціатива діє рішення суду про незаконне введення тимчасової адміністрації.

Читайте також: Бахматюк звернувся до Зеленського: хоче домовитися

Скільки готовий погасити

Бахматюк зазначив, що з 7,7 млрд грн боргів його компаній перед держбанками, які Нацбанк включив у загальну суму 29,3 млрд грн, борги перед Ощадбанком і Укргазбанком реструктуризовані, а перед Укрексімбанком — у  стані реструктуризації.

«Їх бажання знищити більше, ніж бажання отримати повернення боргів. 8 млрд грн — цифра, яка підйомна», — заявив він.

Бізнесмен нагадав, що офіційно направив Фонду гарантування вкладів фізосіб пропозицію поетапно погасити цю суму 1 млрд грн на рік з внесенням 500 млн грн гарантійного внеску.

На його думку, такі звинувачення НБУ висуває, щоб вигородити колишніх працівників Нацбанку, підозрюваних у справі про стабкредит ВіЕйБі Банку на 1,2 млрд грн. Зокрема, першого заступника голови НБУ Олександра Писарука.

Читайте також: Райффайзен Банк Аваль внесе заставу за Писарука

«Але чи не вийде так, що Писарук хороший, коли давав кредит, а Бахматюк поганий, коли його брав. Все було зроблено законно. Якщо Писарук не винен, то й я не винен», — наголосив Бахматюк.

«Опублікуйте дані про всіх боржників: почніть з самого великого і завершіть найменшим. Чому ви виділяєте тільки Бахматюка? Всіх напишіть! Хтось інший повертає гроші? Я хоча б намагаюся», — заявив він.

Читайте також: Нацбанк порахував, скільки йому винні олігархи за банкрутство банків

Раніше повідомлялося

  • У НБУ заявили, що колишній власник двох банків Фінансова ініціатива та ВіЕйБі Банк Олег Бахматюк винен державі 29,3 мільярда гривень.
  • Як повідомили в НБУ, борги банків-банкрутів перед НБУ за кредитами рефінансування досягли 46 млрд грн з урахуванням відсотків.
  • За даними Фонду гарантування вкладів, банки-банкрути завдали державі збитків близько 400 млрд. При цьому відшкодувати вдалося лише кілька сотень мільйонів.
  • 11 листопада НАБУ повідомило про затримання 8 осіб за підозрою у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком у 2014 році ПАТ «Віейбі Банк».