Що говорить Путін

«Що стосується переговорів з Україною, ми вже багато разів говорили: ми готові працювати з Україною щодо транзиту нашого газу в Європу і з постачання в саму Україну, причому за цінами, нижчими від тих, за якими Україна отримує російський же газ, але нібито по реверсу з боку Європи», — сказав Путін.

При цьому він заявив, що неможливий ніякий реверс: «Газ не може в півтруби текти в одну сторону, а в півтруби – в іншу. Нісенітниця це, розумієте. Це нереально абсолютно».

Читайте також: Путін запропонував знизити ціну на газ і продовжити транзит, але назвав умову

«Але ми ж говорили про те, що, якщо безпосередньо будемо поставляти, ми готові навіть знизити ціну до 20 і навіть до 25 відсотків», — додав Путін.

При цьому Путін обурився, що Нафтогаз подав черговий позов у суді на шість з гаком мільярдів: «Маячня якась, просто загострюють ситуацію. Навіщо? Ми ж говоримо: ми готові, причому при супроводі Єврокомісії, досягти будь-яких угод».

Читайте також: Газпром знову ставить умови: пропонує Україні відновити купівлю газу

Він зазначив, що Україна хоче відрегулювати за європейськими законами питання газової співпраці, і Росія не проти.

«Але це не все від нас залежить. Тому ризик припинення транзиту існує, напевно, з урахуванням тих обставин, про які я сказав», — заявив Путін.

Скільки Газпром винен Нафтогазу

  • На кінець вересня 2019 року борг Газпрому перед НАК «Нафтогаз України» за результатами двох арбітражних проваджень у стокгольмському арбітражі збільшився на 10% або на $257 млн до $2,817 млрд.

  • Раніше суди Люксембургу та Амстердама відхилили апеляцію Газпрому в суперечці з Нафтогазом.

Раніше повідомлялося

  • 28 жовтня 2019 року тристоронні переговори України, Росії і Євросоюзу в Брюсселі завершилися безрезультатно. Сторонам не вдалося домовитися про тривалість контракту, обсяги й тарифи на транзит газу. Новий раунд переговорів відбудеться в листопаді.
  • Діючий транзитний контракт України з Газпромом був укладений в 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (у січні 2020 року) російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.

Читайте також: Газпрому доведеться прокачати не менше 50 млрд кубометрів газу в 2020 році — НБУ

  • Раніше Путін заявляв, що Росія готова підписати контракт з Україною на транзит газу на основі європейського законодавства або продовжити на рік старий контракт.

  • Тим часом Датське енергетичне агентство надало російському Газпрому дозвіл на будівництво «Північного потоку-2». Досі Данія залишалася єдиною країною, яка не надавала Росії дозволу на будівництво.