Що відомо про створення агентства

  • На даний момент повноваження щодо формування і реалізації управління держборгом і гарантованим державою боргом повністю відносяться до компетенції Мінфіну.

«Така модель є ефективною, проте її ефективність стримується необхідністю тривалого узгодження управлінських рішень, від оперативності прийняття яких залежить ефективна реалізація боргової політики», — відзначають в міністерстві.

Читайте також: Скільки Україна планує позичити на зовнішніх ринках. Основні цифри

Що дозволить перехід до нової системи

  • Працюючи як окремий центральний орган виконавчої влади, Боргове агентство не залежатиме від політичних факторів, що має підвищити довіру інвесторів і прогнозованість процесів управління державним боргом в довгостроковій перспективі.

Читайте також: Держборг України: секрети і загрози (відео)

  • Інституційна спроможність, якою буде наділено Боргове агентство, дозволить застосовувати інструменти з управління державним боргом. Очікується, що потреби уряду в фінансових ресурсах будуть забезпечуватися на найбільш вигідних для країни умовах і з урахуванням довгострокових ризиків.

  • Боргове агентство буде використовувати ринкові інструменти управління ліквідністю. Це має допомогти сформувати додаткові доходи бюджету.

Мінфін після вступу в силу цього закону, буде визначати тільки стратегічні цілі для Боргового агентства через розробку та затвердження подальших стратегій.

Що відомо про держборг

  • З початку цього року сукупний держборг України скоротився з 60,9% ВВП до 51,2% ВВП на вересень цього року, хоча в доларовому вираженні він виріс з $78,3 млрд до $83 млрд.

  • Частка боргу у гривні за цей час збільшилася з 33% до 40%, а в доларах скоротилася з 48% до 42%.

  • Борг в євро збільшився з 9% до 11%.