Хоча особливого зростання обсягів угод «Мінфін» на сьогодні не прогнозує, тому що основний фактор для збільшення активності клієнтів (розрахунки за куплені на аукціоні Мінфіну України гривневі та доларові облігації) — своє вже вчора на міжбанку відіграв. За нашими прогнозами статистика торгів 14 листопада складе $ 160-210 млн при укладанні до 420-500 угод.

Але за рахунок інших факторів — ринок залишиться дуже цікавим:
По-перше — психологічно учасники торгів налаштовані на подальше зміцнення гривні, що важливо для курсового тренда протягом сесії. Покупці не готові сильно переплачувати за валюту і відчайдушно торгуються, граючи на дефіциті гривні у більшості клієнтів. А продавці вже змирилися з поступовим зниженням котирувань і стали більш поступливими при торгівлі. Цим активно користуватимуться як безпосередньо прямі покупці, так і спекулянти.
Во-друге — готівковий ринок, як і раніше, залишається союзником гривні та поступово знижує свої цінники. Сьогодні з ранку обмінники продавали долар вже по 24,40 гривні, зберігаючи «крок» зниження котирувань приблизно на 3-5 копійок у день. Гра готівкового ринку «на пониження» також працює і на зміцнення нацвалюти на всіх інших сегментах валютного ринка.
По-третє — у бізнесу наближається час виплати авансів персоналу за поточний період (зазвичай 15-17-е число щомісяця) і компаніям потрібна гривня. А з урахуванням швидкого наближення періоду податкових платежів як за минулий місяць, так і частково — за минулий квартал — дефіцит гривні тільки посилиться. Це також змусить клієнтів (особливо експортерів) активно продавати валюту на міжбанку.
 Інвестування з заставними гарантіями від Cronvest
В — четверте — знижується ліквідність в банківській системі, що було очікувано після вчорашніх розрахунків за ОВДП. Коррахунки банків на ранок 14 листопада знизилися практично на 1 млрд гривень — до 53,9 млрд. Зменшення гривневого навісу — завжди працює на користь нацвалюти на міжбанку.
Позитивний настрій валютного ринку на зміцнення гривні відіб'ється на котируваннях міжбанку протягом сесії. Як і вчора — основну роль в ціноутворенні по долару сьогодні зіграє Нацбанк і поведінка великих гравців. Користуючись ситуацією — регулятор продовжить викуповувати в резерви надлишок пропозиції долара на міжбанку та його цінники будуть знову визначати «курсову погоду» на ринку.
Великі оператори будуть закривати свої поточні завдання і під час своїх виходів на торги — періодично змінювати співвідношення попиту і пропозиції на міжбанку протягом сесії.

 Отримати $25 на торговий рахунок Weltrade

«Мінфін» очікує на сьогодні чергового виходу Нацбанку зі скупкою долара через Matching і коридор по долару в межах 24,15-24,35 гривень. Нижче котирування четверга вже навряд чи просядуть, тому що викуп регулятором долара на торгах зменшить понижуючий ефект як для банків, так і для їх клієнтів.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,10-24,25 і продаж 24,32-24,50 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,25-24,355 гривень та продаж 24,40-24,45 гривень.
Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram