Суть законопроекту

Мета законопроекту — захистити права і законні інтереси боржників від недобросовісних дій колекторів.

Як зазначають автори законопроекту, попри те, що в Україні вже більше 200 компаній надають послуги з повернення боргів, інститут колекторів в нашій країні все ще не врегульовано на законодавчому рівні.

Читайте також: Смолій назвав обсяг проблемних кредитів в українських банках

«Колекторська діяльність поки тісно межує із кримінальними діями. Колектори часто вдаються до психологічного тиску на боржників і членів їх сімей, застосовуючи при цьому жорсткі, а постійно і протиправні методи», — йдеться в пояснювальній записці.

Які зміни пропонує закон

Проект закону передбачає заборону колекторам використовувати погрози, залякування, вульгарну або нецензурну лексику, фрази, що ображають особисту честь і гідність боржника або його представників, грубий тон розмови, а також вдаватися до подібних дій, що порушують громадський порядок і спокій громадян.

Також пропонується заборонити представникам колекторських компаній турбувати боржника, членів його сім'ї в робочі дні в період з 20 години до 9:00, а також у вихідні та неробочі дні. Це стосується як зустрічей за місцем проживання, так і будь-яких дзвінків, листів тощо.

Порівняти умови кредиту готівкою

Крім цього, колекторам пропонують заборонити навмисно надавати боржнику неправдиву інформацію щодо простроченої заборгованості та наслідків цього.

Депутати пропонують також ввести механізм захисту прав боржників.

Повідомляється, що після розгляду Комітет рекомендував парламенту прийняти законопроект за основу.

Раніше повідомлялося

  • 1 листопада Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №2179 про фінмоніторинг та протидію відмиванню грошей. Законопроект пропонує комплексно вдосконалити національне законодавство у сфері фінансового моніторингу.