Що відомо

Шульга має право вийти під заставу в 15 млн грн.

«Рішення щодо запобіжного заходу Шульзі Аллі Анатоліївні суд оголосив щойно. Суддя задовольнив клопотання прокурора НАБУ – як запобіжний захід обрано тримання під вартою протягом 60 діб або як альтернатива – внесення застави в обсязі 15 млн грн», - повідомила Рожкова.

Перед цим суд протягом п'яти годин розглядав питання про запобіжний захід ще одного підозрюваного екс-співробітника Нацбанку — Миколи Каленського, який в 2014 році обіймав посаду виконуючого обов'язки начальника управління НБУ у Києві і області, а зараз входить до Ради НБУ. Рішення про міру запобіжного заходу для нього суд має оголосити сьогодні.

Каленського звинуватили в тому, що він погодився із завищеною оцінкою майна банку. Хоча при цьому, за версією слідства, була інформація про його недостатність для видачі кредиту на таку суму.

Прокурор у клопотанні просить взяти Каленського під варту на 60 днів з альтернативою внесення застави 20 млн грн, а також про вилучення паспортів і носіння електронного браслета.

Рожкова наголосила, що правління НБУ готове взяти на поруки і Миколи Каленського, і Аллу Шульгу.

Суть судової справи

  • Слідство встановило, що в жовтні 2014 року ПАТ «ВіЕйБі Банк», віднесений до категорії проблемних банків, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна.

  • ВіЕйБі Банк не подав усі необхідні для цього документи. Правління Нацбанку, всупереч вимогам законодавства, погодилося на його пропозицію.

  • При цьому вартість нерухомості, що передається в заставу Нацбанку, завищили майже в 25 разів, склавши підроблені звіти про оцінку.

  • Експертиза, проведена під час досудового розслідування, встановила, що реальна вартість закладеної нерухомості становить 72,62 млн грн при 1,8 млрд грн, заявлених ВіЕйБі Банком.

  • Утім, знаючи про завищену вартість заставного майна та відсутність усіх необхідних документів, посадові особи НБУ надали 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту ВіЕйБі Банку. Це — на додаток до раніше отриманих від Нацбанку та неповернених 3 млрд грн кредитів.

  • Через 40 днів, у листопаді 2014 року, НБУ визнав ВіЕйБі Банк неплатоспроможним і ввів тимчасову адміністрацію. Стабілізаційний кредит в 1,2 млрд грн, отриманий від НБУ строком на два роки, ВіЕйБі Банк так і не повернув.

  • ВіЕйБі Банк належав власнику одного з найбільших аграрних виробників України Ukrlandfarming Олегу Бахматюку.

Читайте також: Бахматюк звернувся до Зеленського: хоче домовитися

  • Олег Бахматюк написав відкриту заяву президенту Володимиру Зеленському щодо обшуків і затримань працівників його компанії силовиками. Бахматюк заявляє, що за терором компанії, яка сплачує мільярдні податки і в якій працюють 27 тисяч осіб, стоять амбіції керівника НАБУ Ситника і генпрокурора Рябошапки. Сам Бахматюк зараз перебуває за кордоном.

Раніше повідомлялося

  • 11 листопада НАБУ заявило про затримання 7 осіб за підозрою в заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Нацбанком у 2014 році ПАТ «ВіЕйБі Банк».

Читайте також: Офіційно від НАБУ: Затримано колишніх і діючих посадових осіб НБУ та VAB Банку

  • Пізніше стало відомо, що НАБУ затримала екс-заступника голови Національного банку Олександра Писарука. Причина — можливі зловживання у справі щодо збанкрутілого ВіЕйБі Банку Олега Бахматюка.

  • Олександр Писарук в 2014-2015 роках працював першим заступником голови Національного банку і відповідав за банківський нагляд. Тоді НБУ очолювала Валерія Гонтарева.

  • Справу Бахматюка НАБУ почало розслідувати в жовтні 2016 року. Слідчих зацікавив факт виділення Нацбанком стабілізаційного кредиту для фінансового оздоровлення банку.

Читайте також: У Райффайзен Банку Аваль прокоментували затримання Писарука

  • Слідчі бюро вийшли на фінішну пряму, але генпрокурор Юрій Луценко вирішив віддати справу в поліцію. Сто томів кримінальної справи щодо зловживань у ВіЕйБі Банку поліція зберігала в підвалі стороннього підприємства, яке було затоплено.
  • Гонтарева каже, що затримання Писарука є «посиленням терору з боку влади».