1) Вихід на торги відкладеного попиту та пропозиції по долару, які виникли в українських клієнтів через вихідний понеділок у США (відзначали День Ветеранів). Через те, що американські банки не працювали — український міжбанк виконував угоди на умовах ТОМ (розрахунки в гривні сьогодні, поставка долара — завтра). Це не популярний формат розрахунків серед наших компаній і тому вони просто перенесли свої операції по долару відразу на сьогодні;

2) Проведення сьогодні аукціону Мінфіну з розміщення гривневих та валютних ОВДП. Пропонується облігації на 3,3 млрд гривень за номіналом і на $ 300 млн. За строками та прибутковостю це досить привабливі папері для інвесторів. Особливо на 1064 дні у гривні на 2,5 млрд і на $ 300 млн на 764 дні. Це активізує нерезидентів і місцевих гравців в частині продажу та купівлі валюти на торгах під це розміщення Мінфіна.

НБУ намагатиметься викупити максимальний обсяг пропозиції долара на міжбанку у нерезидентів через Matching, що утримає курс від серйозного просідання. У разі ж зростання котирувань (якщо раптом українські та іноземні покупці валютних облігацій вирішать не заводити долар з-за кордону, а купити його на нашому міжбанку) — Нацбанк не буде витрачати резерви, а вважатиме за краще просто спостерігати за цим з боку. І в такий спосіб не буде противитися зростанню котирувань.

 Отримати +25 $ на торговий рахунок від WELTRADE

Готівковий ринок, як і раніше, буде «жити своїм життям» і з огляду на низький попит на валюту з боку населення — особливо задирати цінники в обмінниках не стане навіть у разі, якщо котирування міжбанку підуть вгору на діях окремих великих покупців валютних облігацій.

«Мінфін» очікує на сьогодні значне зростання обсягів торгів зі спробами ситуативно покачати котирування за рахунок диспропорцій по попиту та пропозиції з боку нерезидентів і місцевих гравців протягом сесії.

За нашим прогнозом коридор по долару на вівторок складе 24,40-24,65 гривень і обвалу котирувань не відбудеться. Навіть якщо нерезиденти та українські покупці ОВДП будуть активно продавати валюту під аукціон — весь надлишок долара буде викуповуватися Нацбанком, що й підстрахує його курс на торгах.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долар в банках на 10 ранку: прийом 24,20-24,45 і продаж 24,53-24,70 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,45-24,50 гривень та продаж 24,60 -24,63 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram