За словами Рожкової, регулятор бачить реальний інтерес власників невеликих українських банків до їх об'єднання. Регулятору вже надійшло кілька таких заявок.

«Сподіваюся, ці процеси завершаться успішно, і ми побачимо їх результат вже у 2020 році», — заявила вона.

Що підштовхує банки до злиття

Є три головні чинники, які підштовхують банки до злиття.

  • По-перше, крупнішим банкам легше конкурувати на ринку і забезпечувати стійкість, зокрема за рахунок капіталу.
  • По-друге, на ринку є невеликі банки з українським капіталом, які не мають робочої бізнес-моделі розвитку. «Це банки, у яких є персонал, є капітал, адекватність капіталу більше 200, але немає бізнесу, бізнес-моделі. І акціонери розуміють, що без робочої бізнес-моделі не буде ні доходу, ні прибутку. І їм доведеться або здавати ліцензію, або вдатися до інших опцій, однією з яких може бути об'єднання. Щоб конкурувати необхідно збільшуватися», — вважає Рожкова.
  • По-третє, високі темпи розвитку технологій у банківському секторі призводять до того, що дрібним банкам, які довгий час не розвивалися, займатися цим занадто пізно і надто дорого.

Читайте також: Нацбанк оцінив стійкість 29 банків: основні висновки

Чому банки не купують

Катерина Рожкова також зазначила, що в іноземних інвесторів сьогодні немає інтересу до українських банків. Але це пов'язано не із ситуацією у самому банківському секторі, який вже досить стійкий. Радше, причина в загальній ситуації.

Конкуренція за якісних позичальників на ринку дуже висока.

«Існує проблема зі звітністю, особливо для малого і середнього бізнесу. І поки ми не вирішимо структурно проблему малого та середнього бізнесу, проблему економічного розвитку, фінансовий сектор не стане привабливим для інвестування», — додала вона.

Читайте також: У Нацбанку розповіли, що заважає продати Ощадбанк

Що було раніше

У 2017 році Верховна Рада прийняла закон «Про спрощення процедур капіталізації та реорганізації банків».

Після цього на українському ринку відбулася низка злиттів дрібних і великих банків. Наприклад, Експрес-Банк об'єднався з Індустріалбанком, ВіЕс Банк приєднався до ТАСкомбанку, Укрсоцбанк злився з Альфа-Банком.