Із чим пов'язані зміни

«Починаючи з платіжок за жовтень, всі пільговики і субсидіанти будуть отримувати повний розмір платіжки без урахування пільг», – сказав Музиченко.

За його словами, це пов'язано з початком другого етапу монетизації субсидій — переведенням пільг у готівкову і безготівкову форми.

Якщо раніше перерахунок проводили на рівні підприємства комунальної сфери, то тепер ці розрахунки будуть проводити органи соціального захисту населення.

Так, тепер після розрахунку органи соцзахисту самостійно перераховують кошти субсидій:

  • або в державний Ощадбанк, щоб він оплатив комунальні послуги відповідного пільговика;
  • або, за бажанням пільговика, на зазначені ним реквізити. У цьому випадку пільговик після отримання коштів буде оплачувати комунальні послуги самостійно.

Більше 95% пільговиків отримують субсидії у безготівковій формі через Ощадбанк.

Хто і як буде нараховувати пільги

Пільги у безготівковій формі будуть призначатися всім пільговикам автоматично, за прикладом безготівкового надання субсидій через Ощадбанк.

Пільги у грошовій формі будуть призначати всім бажаючим пільговикам на підставі поданих особисто заяв до органів соціального захисту населення, які будуть формувати щомісяця до 25 числа реєстри пільговиків для виплати пільг у готівковій формі та передавати їх Мінсоцполітики.

Мінсоцполітики після обробки реєстрів буде відправляти їх в Ощадбанк і переводити зазначеному банку кошти для виплати монетизованих пільг. Кошти будуть надходити на особові рахунки пільговиків.

Як дізнатися розмір субсидії

За словами заступника міністра, пільговики отримають інформаційне повідомлення про розмір субсидії. А якщо вони повідомили контактний номер телефону – то SMS про нараховані пільги та проведені розрахунки за комунальні послуги в безготівковій формі.

«Пільговик, який отримує кошти готівкою, повинен самостійно сплатити комунальні послуги з урахуванням розміру пільги, яку він отримав у готівковій формі», –наголосив Музиченко.

За словами заступника міністра, середній розмір субсидії на оплату житлово-комунальних послуг за жовтень складає 539 грн, при цьому розмір пільги – 418 грн.

Раніше повідомлялося

  • В Україні з 1 жовтня почалася монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг після запуску монетизації субсидій на оплату комунальних послуг, яка була запущена з березня 2019 року.
  • Тепер в Україні паралельно функціонують дві системи надання пільг у грошовій формі – готівкова і безготівкова.Джерело: https://biz.censor.net.ua/n3158399