Міжбанк 7 листопада буде досить різноспрямованим по курсовому тренду протягом сесії і дуже залежним від дій Нацбанку.

Справа в тому, що в останні дні регулятор активно викуповував долар на торгах, але при цьому «не перегинав палицю» в частині обсягів скупки. Це дозволило зберегти тренд на поступове зміцнення гривні і при цьому забезпечити не тільки зростання резервів, а й перекрити попит «дочок» іноземних компаній з купівлі валюти під репатріацію дивідендів.

В основному Нацбанк викуповував долар на ринку за рахунок пропозиції валюти від нерезидентів (які брали участь в аукціоні по ОВДП) і від великих експортерів (металургів та аграріїв).

Сьогодні фактора аукціону вже немає, надходить гривня від погашень попередніх випусків облігацій, знижується інтерес до купівлі валюти «дочками» нерезидентів під репатріацію дивідендів, але зростає попит з боку імпортерів енергоносіїв (почався повноцінний опалювальний сезон).

Крім цього, вже майже виплачені всі зарплати персоналу у нормально працюючих компаній за жовтень, що також знижує потребу в гривні.

 Отримати +25$ на торговий рахунок Weltrade

Велика кількість різноспрямованих факторів сьогодні буде істотно впливати на поведінку курсу протягом дня, а вихід великих гравців з купівлею / продажем валюти з їх ситуативними завданнями — здатні активно розгортати ринок. Додатково до цього стане питання про обсяги інтервенцій Нацбанку.

Якщо НБУ продовжить підтримувати баланс інтересів покупців і продавців та не буде «перегинати палицю» в частині скупки долара на міжбанку — гривня продовжить зміцнення.

Але якщо регулятор «поскупиться» і перекупиться — долар цілком може почати відвойовувати свої позиції у гривні і у досить швидкому темпі.

Тому у четвер «головну скрипку» в курсоутворенні зіграють — виходи на торги великих гравців зі своїми ситуативними завданнями з купівлі / продажу валюти та поведінка НБУ.

Готівковий ринок як і раніше поки надає підтримку гривні і поступово курс купівлі та продажу долара в обмінниках знижується. На ранок четверга в більшості точок обміну валюти його вже можна було без проблем придбати по 24,60-24,65 гривень.

«Мінфін» очікує на сьогодні середніх обсягів торгів з періодичним курсовими коливаннями в момент виходу на ринок великих гравців при коридорі по долару у межах 24,50-24,70 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,35-24,55 і продаж 24,56-24,80 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,45-24,55 гривень та продаж 24,60-24,75 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram