Умови Газпрому

У Газпромі вкотре заявили, що Україні і Росії необхідно взаємно відмовитися від претензій і припинити судові розгляди.

Читайте також: Путін запропонував знизити ціну на газ і продовжити транзит, але назвав умову

«Друге питання — готовність України до прямих закупівель російського газу до 2020 року та визначення обсягів таких закупівель. Рішення української сторони безпосередньо впливає на пропускну здатність російської ГТС, яку повинен підтримувати Газпром на кордоні з Україною», — заявили в «Газпромі».

Читайте також: Данія дозволила РФ будувати «Північний потік-2». Що кажуть у Нафтогазі

Скільки Газпром винен Нафтогазу

  • На кінець вересня 2019 року борг Газпрому перед НАК «Нафтогаз України» за результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмському арбітражі збільшився на 10% або на $257 млн до $2,817 млрд.
  • Раніше суди Люксембургу та Амстердама відхилили апеляцію Газпрому в суперечці з Нафтогазом.

Раніше повідомлялося

  • 28 жовтня 2019 року тристоронні переговори України, Росії і Євросоюзу в Брюсселі завершилися безрезультатно. Сторонам не вдалося домовитися щодо тривалості контракту, обсягів і тарифів на транзит газу. Новий раунд переговорів відбудеться в листопаді.
  • Діючий транзитний контракт України з Газпромом був укладений в 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (у січні 2020 року) російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.

Читайте також: Газпрому доведеться прокачати не менше 50 млрд кубометрів газу в 2020 році — НБУ

  • Раніше Путін заявляв, що Росія готова підписати контракт з Україною на транзит газу на основі європейського законодавства або продовжити на рік старий контракт.
  • Тим часом Датське енергетичне агентство надало російському «Газпрому» дозвіл на будівництво «Північного потоку-2». Досі Данія залишалася єдиною країною, яка не надавала Росії дозволу на будівництво.