Ось основні причини такої ситуації:

1) Вдалий аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. У вівторок було продано облігацій на загальну суму 3,14 млрд гривень і сьогодні покупцям треба буде розрахуватися за цими угодами. Облігації номіновані в гривні, а значні пакети довгограючих облігацій на 329 та 1386 днів купили нерезиденти. Іноземці вже вчора продавали під ці операції валюту і продовжать це активно робити сьогодні. Зростання пропозиції на торгах дасть можливість НБУ поповнити резерви за рахунок викупу долара через Matching;

2) Господарські операції компаній і виплати зарплати персоналу за жовтень. Зазвичай до 5-7 числа щомісяця підприємства розраховуються з працівниками по зарплаті за минулий період. З урахуванням проведення в цей же період орендних платежів, закупівлі сировини і матеріалів — потреба в гривні у бізнесу зростає. Це змушує експортерів бути більш поступливими по курсу при продажу валюти і звужує можливості у імпортерів з її купівлі.
Дефіцит гривні як у клієнтів, так і у самих банків — суттєво підстраховує курс нацвалюти на міжбанку;

 Отримати +25$ на торговий рахунок від WELTRADE

3) Період купівлі валюти «дочками» іноземних компаній під репатріацію дивідендів. Тут поки без змін — зростання попиту на валюту з боку таких компаній провокує спекулянтів на спроби «розігріти» курс в ці дні. Але у нашому випадку — результати вчорашнього успішного аукціону з розміщення облігацій перекриють по потоку валюти підвищений попит на неї з боку «дочок» іноземних компаній і тому значного злету котирувань не відбудеться;

4) Готівковий ринок і ліквідність в системі. Курс купівлі та продажу долара в обмінниках фінкомпаній як і раніше — знижується і на ранок середи в більшості точок обміну валюти долар абсолютно спокійно вже можна купити по 24,70-24,75 гривень. Як і завжди — такий тренд на готівковому ринку психологічно працює на користь гривні і на міжбанку.

Коррахунки банків на ранок 6 листопада провалилися відразу на 5,347 млрд гривень — до 45,97 млрд. Таке зменшення ліквідності в системі допоможе нацвалюті на валютному ринку і тільки додасть оптимізму тим гравцям, хто спробує сьогодні спрацювати «на пониження».

«Мінфін» очікує на сьогодні максимальне зростання активності на міжбанку як з боку місцевих клієнтів і нерезидентів, так і з боку банків. Фінустанови теж купували ОВДП в свої портфелі і частково будуть продавати валюту з власної позиції для забезпечення цих угод гривнею. Знову дуже вірогідний вихід Нацбанку з викупом долара на міжбанку через Matching, що підтримає його котирування вище позначки в 24,50 гривень навіть при великому надлишку пропозиції на торгах і малому попиті з боку покупців реального сектора.

 Інвестування з заставними гарантіями від Cronvest

За прогнозами «Мінфіну» котирування долара сьогодні будуть перебувати у межах коридору 24,55-24,75 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,45-24,66 і продаж 24,72-24,90 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,60-24,65 гривень та продаж 24,73 -24,78 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram