Причина змін

За її словами, перегляд головного фінансового документа країни відбудеться через новий макропрогноз і нову законодавчу базу разом з депутатськими пропозиціями.

«За неповні два місяці роботи Верховна Рада прийняла багато важливих реформ, які будуть мати вплив на економічне зростання. Це закони про концесії, про приватизацію, про вирівнювання правил гри на митниці, про створення уповноважених економічних операторів, про загальний режим транзиту», — розповіла Маркарова.

На думку міністра, вищевказані законодавчі ініціативи будуть імплементовані протягом року, але в середньостроковій перспективі серйозно вплинуть на економічне зростання.

Читайте також:Мінфін розповів, скільки заклав у бюджет-2020 на соцпідтримку

Маркарова вважає, що Міжнародний валютний фонд не «забракує» проект держбюджету через озвучені планові показникіи зростання ВВП.

«5-7% [зростання ВВП] – наша мета… Але бюджет не може розраховуватися метою, він розраховується на макропрогнозі… Для бюджету важливий весь набір показників. Це і номінальний ВВП, інфляція, і споживання, і показник курсу гривні. Ми вже бачимо, що курс буде міцніше», — заявила Маркарова.

Читайте також: Гончарук про бюджет: Вперше без підвищення податків і скороченням дефіциту

Раніше повідомлялося

  • 3 листопада Кабінет міністрів на позачерговому засіданні ухвалив проект бюджету-2020 до другого читання.
  • 15 вересня Кабмін представив проект бюджету і направив його на розгляд у Раду.

Що відомо про бюджет-2020

  • Доходи Державного бюджету на 2020 рік (з трансфертами) передбачені в сумі 1 079,5 млрд грн, у тому числі загального фонду – 962,7 млрд грн.
  • Витрати — в сумі 1170,0 млрд грн.
  • Мінімальна зарплата складе 4723 грн
  • Фінансування Пенсійного фонду України з державного бюджету складе 172,6 млрд грн.
  • Платежі по державному боргу в 2020 році складуть близько 438,1 млрд грн, з яких обслуговування державного боргу – 145,2 млрд грн; погашення державного боргу – 292,9 млрд гривень.