«У тому числі того, який контролювався близьким прихильником», — сказало виданню джерело, близьке до переговорів.

Наголошується, що в МВФ президенту Зеленському наполегливо рекомендували провести розслідування щодо виведених грошей, щоб виконати свою обіцянку очистити фінансову систему, підірвану шахрайством, відмиванням грошей і злодійством.

Читайте також: В Нацбанку назвали принципове питання у переговорах з МВФ

Передісторія

  • 16 жовтня делегація України відправилися у США для переговорів з МВФ та іншими організаціями.

  • Місія МВФ працювала в Україні з 11 по 26 вересня, проте поїхала без будь-якої конкретики, повідомивши лише, що обговорення продовжиться. Заступник голови НБУ Катерина Рожкова стверджує, що МВФ заморозив переговори з Україною через суперечки про націоналізацію Приватбанку.

Читайте також: Переговори з МВФ: Як повернути 155 мільярдів, інвестованих в Приват

  • В Офісі президента Володимира Зеленського відзначали, що працюють над новою трьох-чотирирічною програмою співробітництва, її розраховували запустити до кінця року.

  • Прем'єр-міністр Олексій Гончарук розповів, що українська делегація, перебуваючи в США, домовилася з представниками МВФ про новий візит в Україну, який має відбутися в першій половині листопада. Прем'єр розраховує, що до кінця цього року україна підпише нову програму співпраці з МВФ.

Програма МВФ для України

  • За прогнозами НБУ, угода про нову програму розширеного фінансування МВФ на термін 3-4 роки об'ємом від $5 до $ 10 млрд може бути досягнуто до кінця цього року, що дозволить до січня отримати перший транш по ній у розмірі близько $2 млрд.

  • Поточна програма співпраці між Україною та МВФ у рамках механізму stand-by була затверджена 19 грудня 2018 року. Обсяг 14-місячної програми еквівалентний SDR2,8 млрд, або близько $3,9 млрд.