«Сьогодні ми спостерігаємо зростання рівня капіталізації компаній корпоративного сектора. За останні 3 роки він збільшився на 136 млрд грн. Також в абсолютному значенні зростає EBITDA, і більша його частина направляється в інвестиції. Ці два показники, а також високий індекс ділової активності позитивно характеризують настрої бізнесу в найближчі 12 місяців».

Форум фінансових директорів України проходив 29-30 жовтня в Києві та був присвячений обговоренню «найгарячіших» питань, серед яких: майбутнє українського бізнесу та його очікування, фінансова бізнес-трансформація, побудова стратегії стійкого зростання в період турбулентності, діджиталізація та управління корпоративною ефективністю, можливості штучного інтелекту для управління персоналом, розвиток корпоративної культури і фінансові інновації, а також впровадження сучасних інноваційних технологій і способів вирішення стратегічних проблем.

Під час експертної панелі бізнес-лідерів Максим Цимбал виступив із темою «Що очікує український бізнес та банки в найближчі 12 місяців?». Розповів про проведені банком макроекономічні дослідження. «Ми розуміємо, що бізнес чекає на зниження процентних ставок, але сьогодні вартість ресурсів на ринку визначає облікова ставка, та її зміна має найбільший вплив на вартість кредитів та депозитів юросіб у гривнях. Наприкінці наступного року ми очікуємо зниження ставок до 15-16 % за умови збереження динаміки зниження облікової ставки та на фоні збереження поточного дизайну монетарної політики НБУ, оскільки вона зумовлює тісний взаємозв’язок облікової ставки та ключових індикаторів ринку».

У другому потоці Форуму фінансових директорів відбувся форум для казначеїв, під час якого директор департаменту корпоративного бізнесу банку «Південний» Олександр Матюшенко розповів про нові можливості для бізнесу та партнерські програми залучення зовнішнього фінансування від транснаціональних компаній.

«Серйозним ризиком як для зовнішніх, так і для внутрішніх інвесторів залишається значний рівень доларизації української економіки: у депозитному портфелі – 45 %, у кредитному – 43 %. За існуючих умов найкращим способом залучити іноземні інвестиції є посередництво банківського сектора. Такого роду зовнішні джерела фінансування можна розглядати як чудову альтернативу й можливість задовольнити попит у корпоративному сегменті бізнесу за рахунок залучення відносно недорогого фінансування у валюті. У першу чергу даний вид фінансування може бути цікавим компаніям у таких секторах агробізнесу: рослинництво, переробка, торгівля, а також в інших напрямках торгівлі сировинними товарами», – зазначив Олександр Матюшенко.

Форум фінансових директорів України (Ukrainian CFO Forum) є одним із головних фінансових заходів, який проводиться щороку і збирає керівників великих компаній для обговорення найбільш актуальних проблем, що стосуються фінансового сектора України та пошуку ефективних рішень.