Умови Путіна

«Потрібно позбутися від цього абсурду, обнулити всі вимоги з усіх боків. Ми готові до конструктивної роботи і з прокачування газу через Україну і постачання газу в Україну. Причому зі значним зниженням ціни — на відміну від тієї, за якою споживачі російського газу отримують в Україні сьогодні », — заявив Путін.

Президент РФ також назвав абсурдними претензії Антимонопольного комітету України до «Газпрому» на 7 млрд доларів.

Читайте також: Данія РФ дозволила будувати «Північний потік-2». Що кажуть у Нафтогазі

«Питання виключно у сфері спорів арбітражного характеру, на наш погляд, абсолютно абсурдних, коли, наприклад, 7 млрд доларів намагаються пред'явити через українські суди за те, що Газпром займає монопольне становище на транзитному ринку України. Хоча Газпром не здійснює транзит, а транзитом займаються українські компанії. Це просто абсурд», — зазначив російський президент.

Читайте також: Газпрому доведеться прокачати не менше 50 млрд кубометрів газу в 2020 році — НБУ

Раніше повідомлялося

  • На кінець вересня 2019 року борг «Газпрому» перед НАК «Нафтогаз України» за результатами двох арбітражних проваджень у стокгольмському арбітражі збільшився на 10% або на 257 млн дол. до 2,817 млрд дол.
  • Раніше суди Люксембургу та Амстердама відхилили апеляцію «Газпрому» в суперечці з «Нафтогазом».

Як просуваються переговори щодо транзиту

28 жовтня 2019 року тристоронні переговори України, Росії і Євросоюзу в Брюсселі завершилися безрезультатно. Сторонам не вдалося досягти домовленості щодо тривалості контракту, обсягів і тарифів на транзит газу. Новий раунд переговорів відбудеться в листопаді.

Чинний транзитний контракт України з Газпромом був укладений в 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (у січні 2020 року) російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.

Раніше Путін заявляв, що Росія готова підписати контракт з Україною на транзит газу на основі європейського законодавства або продовжити на рік старий контракт.

Тим часом Данське енергетичне агентство надало російському «Газпрому» дозвіл на будівництво «Північного потоку-2». Досі Данія залишалася єдиною країною, яка не надавала Росії дозволу на будівництво.