Данське енергетичне агентство надало російському «Газпрому» дозвіл на будівництво «Північного потоку-2». Це рішення було очікуваним, написав голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв у Facebook.

Як коментують у «Нафтогазі»

Він також зазначив, що надалі чи не єдиним стримувальним чинником проти «Північного потоку-2» можуть бути лише санкції Заходу щодо компаній, які беруть участь у російському енергетично-політичному проекті.

Читайте також: Акції Газпрому подорожчали до максимуму за 11 років

«Зберігається значення арбітражних і судових проваджень між Нафтогазом і Газпромом, а також якісний анбандлінг, який дозволить Україні залучити потужного західного партнера до управління українською ГТС», — додав Коболєв.

Що відомо про будівництво

30 жовтня Данія надала дозвіл дочірній компанії Газпрому Nord Stream 2 AF звести трубопровід у своїх територіальних водах.

За планом, російський трубопровід має пролягати через води Росії, Фінляндії, Швеції, Німеччини та Данії.

Досі Данія залишалася єдиною країною, яка не надавала Росії дозволу на будівництво. Через це запуск трубопроводу навряд відбудеться у запланований термін до кінця 2019 року. Втрати Газпрому від такої затримки експерти оцінюють у 660 мільйонів євро.

Навіщо Росія будує «Північний потік — 2»

Наразі російський газ постачається до Європи через газотранспортну систему України в межах контракту, який завершується 31 грудня 2019 року. Нового контракту на транзит Україна та Росія досі не уклали. Послуги транзиту російського газу до ЄС щороку приносять Україні по $3 мільярди.

Росія прагне відмовитися від послуг українського транзиту. Для цього там будують газопроводи в обхід України: «Північний потік-2» та «Турецький потік». 

Читайте також: Газпрому доведеться прокачати не менше 50 млрд кубометрів газу в 2020 році — НБУ

Північний потік-2, або Nord Stream-2 є другою гілкою проекту «Північний потік». Перша Nord Stream-1 — функціонує з 2011 року.