1) Розрахунки по вчорашньому аукціону Мінфіну України по ОВДП та дії НБУ. Чиновники продали облігацій на 1,574 млрд гривень (основна сума продажу 1,391 млрд — папери терміном обігу 700 днів) і сьогодні покупці повинні по ним розрахуватися з державою.

Більшу частину довгих паперів купили нерезиденти і їм знадобиться гривня для закриття цих угод. Іноземці почали продавати валюту під ці операції ще вчора і сьогодні продовжать це робити. На дуже великі грошові вливання сьогодні на міжбанку розраховувати не треба, але й свої як мінімум $ 20-30 млн через Matching НБУ зможе придбати;

2) Завершення місяця у клієнтів та банків. Наближення звітної дати активізує компанії в частині закриття свої валютних зобов'язань на 1-е число, що збільшує статистику торгів. Тимчасовий цейтнот призводить до виходу на міжбанк практично всіх компаній, що займаються зовнішньоекономічною діяльністю — як невеликих, так і найбільших. І знову робить міжбанк дуже залежним від ситуативних виходів на торги основних місцевих операторів. Це близько 50-70 найбільших експортерів (в основному аграрії та металурги) і до 100 найбільших імпортерів (продавці енергоносіїв, великі роздрібні мережі продуктів харчування і товарів народного споживання, а також окремою групою -продавці електроніки, гаджетів і автомобілів). Активізуються і банки, яким треба завершувати свої операції по валютній позиції для фіксації результату з торгівлі валютою за місяць.

 Отримати $25 на торговий рахунок Weltrade

Загальний психологічний настрой у компаній і банків поки на користь зміцнення нацвалюти;

3) Продовження надходжень на рахунки експортерів відшкодувань ПДВ. Хоча вони й отримують ще гривню від держави в цьому місяці, але цей фактор поступово знижує свою значимість.

Справа в тому, що основні суми вже виплачено і більш того — експортери вже цю гривню майже всю витратили на свої господарські операції. Тому їм все більше доводиться виходити на торги з продажем валюти для фінансування своєї діяльності, тим більше перед закінченням місяця;

4) Зниження ліквідності в системі. Коррахунки банків на ранок 30 жовтня знизилися на 2,549 млрд гривень — до 49,39 млрд, що звужує можливості спекулянтів по грі «на підвищення» і працює на користь гривні.

«Мінфін» очікує на сьогодні коридор по долару в межах 24,90- 25,10 гривень при обсягах торгів $ 230- 270 млн та укладанні до 520- 610 угод. Спекулянти працюватимуть у форматі «в дві сторони».

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,75-24,95 і продаж 24,98-25,20 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,85-24,90 гривень та продаж 24,95-25,00 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram