Головними мотиваторами поведінки учасників торгів будуть:

1) Сьогоднішній аукціон з розміщення ОВДП. Мінфін України розміщує облігації в гривні на 3 млрд гривень за номіналом з термінами на 77 і 336 днів (по 500 млн) і на 700 днів (на 2 млрд).

Це перший аукціон після зниження облікової ставки Нацбанком до 15,5% річних і зазвичай подібні рішення впливають на прибутковість таких паперів в бік її зниження. Для подальшого аналізу і прогнозу фондового ринку дуже важлива реакція великих гравців на цю подію.

З одного боку, як ми вже писали раніше — інтерес до довгих облігацій у місцевих інвесторів та нерезидентів зберігається (що теоретично додасть пропозиції валюти на торгах від іноземних покупців ОВДП).

З іншого — протистояння Мінфіну (як представника держави) та інвесторів (які хочуть максимальну прибутковість) посилюється і нерезиденти періодично намагаються взяти емітента «на переляк», вміло шантажуючи його можливими провалами розміщень чергових паперів, якщо прибутковість зменшиться.

Тому сьогодняшня поведінка учасників аукціону та його результати — принципово важливі для всіх подальших розміщень ОВДП.

 Отримати +25 $ на торговельний рахунок від WELTRADE

Частина нерезидентів, підключаючи спекулянтів, намагається відіграти втрати прибутковості за рахунок спроб підняти котирування вгору в ті дні, коли проходить аукціон і розрахунки по ньому. Тому на міжбанк у вівторок — середу вийде певний обсяг валюти від іноземців для фінансування їх купівель ОВДП, але основне питання — за яким курсом;

2) Наближення звітної дати. Як і у понеділок — клієнти закривають свої зобов'язання на перше число, що збільшує статистику торгів і робить міжбанк дуже залежним від ситуативних виходів на торги великих операторів;

3) Продовження надходжень на рахунки експортерів нових сум відшкодувань ПДВ. Тут без змін — експортери отримують гривню від держави і знижують обсяги пропозиції валюти на міжбанку. А зростання попиту на валюту з боку імпортерів триває, що працює проти гривні в цей період.

Якщо нерезиденти змиряться зі зниженням прибутковості (а це ще питання), то валюту, яку вони продаватимуть — буде викуповувати Нацбанк. Регулятор спробує купити сьогодні як мінімум свої $ 30 млн через Matching, що втримає долар від істотного падіння навіть при активному його розпродажу іноземцями під аукціон.

«Мінфін» очікує на сьогодні коридор по долару у межах 25,05- 25,25 гривень з періодичними спекулятивними спробами розгойдати курс в моменти виходу на торги великих місцевих гравців та нерезидентів.

Статистика торгів за нашими розрахунками складе до $ 270 млн при укладанні до 610 угод.

Спекулянти працюватимуть як в форматі «в дві сторони», так і намагатимуться максимально качати курс протягом сесіі.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,80-24,95 і продаж 25,05-25,25 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,80-24,95 гривень та продаж 24,99-25,05 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram