«Мінфін» проаналізував, що українські банки сьогодні пропонують клієнтам.

Зберігати гроші вдома нераціонально. Їх можна віднести в банк, щоб заощадження щомісячно приносили пасивний дохід. Тим більше, що держава гарантує повернення вкладу на суму до 200 тис. грн з урахуванням відсотків.

Інвестувати вигідно – не складно. Варто ретельно ознайомитися із депозитними програмами, що пропонують банки. «Мінфін» з’ясував, на що треба звернути увагу при виборі депозиту. По перше, треба одразу визначитися з метою розміщення вкладу. Якщо рахунок відкривається для накопичення коштів, то важливими будуть опції поповнення депозиту і капіталізації відсотків. Якщо для забезпечення регулярного пасивного доходу, то ставка річних та умови виплати відсотків. Якщо ж мова йде про збереження тимчасово вільних коштів, які невідомо коли можуть вам знадобитись, то варто звертати увагу на такі опції як можливість часткового зняття коштів та дострокового повернення депозиту.

У даному випадку нас цікавлять класичні депозити без права поповнення/зняття але при цьому з щомісячною виплатою відсотків, адже саме ця опція дає вам можливість отримувати регулярний пасивний дохід. Сьогодні банки пропонують такі депозити у гривні з дохідністю від 10% до понад 17% річних.

Найвищі відсоткові ставки за депозитами на строк від 1 місяця до 2 років мають ПУМБ, Ідея банк, Приватбанк, Прокредит банк та Кредит Дніпро. Зазначимо, що мова йде про строкові депозити, а отже зняти кошти до закінчення їх дії ви не зможете.

ПУМБ зробив акцент саме на дохідності вкладу. З відсотковою ставкою до 17,5% річних по річному депозиту «Дохідний» в гривні цей банк є лідером у порівнянні із конкурентами. Банк дозволяє відкривати вклади на суму від 500 грн. Виплата відсотків здійснюється щомісячно на безкоштовну банківську картку. Клієнт має можливість активувати чи відмінити автоматичне продовження строку депозитного договору. До того ж у банку діє програма лояльності, що передбачає підвищену ставку, наприклад, за подовження договору або самостійне відкриття депозиту через інтернет банкінг ПУМБ Online.

Зазначимо, що інші банки з першої десятки за обсягом депозитів фізичних осіб на аналогічний вид депозиту пропонують меншу дохідність. Приміром депозит від Ощадбанку передбачає ставку до 14,5% річних, Альфа-Банк – до 16,25% річних, а Приватбанк на строк 6-12 міс. – до 15,5% річних.

Варто звернути увагу на те, що відсоткова ставка часто залежить від суми грошей та тривалості вкладу. Зокрема, максимальна ставка від Приватбанку у 17,5% діє лише на нові депозити строком на 3-5 місяців на суму від 250 000 гривень, а ось на довші строки 18-24 міс. передбачена менша дохідність – усього 10% річних. Доречі, та ж ситуація і з депозитом від Ощадбанку: вклад на строк 12 міс. дасть дохідність у 14,5% лише на суму понад 2,5 млн грн, а на 18 міс. – до 12,75% річних.

Зазначимо, що досить небагато банків дозволяє поповнювати депозитні рахунки, метою яких є забезпечення регулярного високого доходу. Як правило, ця опція більш характерна для вкладів, що відкриваються для накопичення коштів. Тим не менш, деякі банки дозволяють збільшити суму депозиту протягом першого місяця і встановлюють ліміт на максимальну суму поповнення. Тому треба бути уважними.

«Мінфін» пропонує порівняти дохідність та умови строкових гривневих депозитів з щомісячною виплатою відсотків.*

Банк

Депозитна програма

Строк вкладу

Депозитна ставка

Додаткові умови

ПУМБ

Дохідний

1 — 18 міс.

12,4 — 17,5 %

Виплата відсотків — щомісяця. Без дострокового розірвання, зняття частинами та поповнення.

Ідея банк

Класичний

3 — 18 міс.

15,25 — 16,75 %

Виплата відсотків — щомісяця. Без дострокового розірвання та зняття частинами та поповнення.

Приватбанк

Стандарт

1- 24 міс.

10 — 17,5 %

Виплата відсотків — щомісяця. Можливе дострокове розірвання (але ставка знижується) та поповнення.

Прокредит банк

Строковий

3 — 24 міс.

14 — 16,5 %

Виплата відсотків — щомісяця. Без дострокового розірвання, зняття частинами та поповнення.

Кредит Дніпро

Надійний

3 — 15 міс.

14,5 – 16,75 %

Виплата відсотків — щомісяця. Без дострокового розірвання та зняття частинами. Можливе поповнення протягом першого місяця (не більше суми первинного внеску).

Альфа банк

Альфа депозит

1 — 24 міс.

13,6-16,25 %

Виплата відсотків — щомісяця. Без дострокового розірвання та зняття частинами. Можливе поповнення депозитів на строк 3-6 міс. (не більше 200 % від суми первинного внеску)

Південний

Дохідний плюс

1 — 13 міс.

10 — 16,25 %

Виплата відсотків — щомісяця. Без дострокового розірвання та зняття частинами. Поповнення можливе перші 7 календарних днів.

Восток

Преміальний

3 — 12 міс.

14 — 15,5 %

Виплата відсотків — щомісяця. Без дострокового розірвання, зняття частинами та поповнення.

Кредобанк

Прибутковий

3 — 12 міс.

14,5 — 16 %

Виплата відсотків — щомісяця. Без дострокового розірвання, зняття частинами та поповнення.

Таскомбанк

Стабільний

1 — 12 міс.

12 — 17 %

Виплата відсотків — щомісяця. Без дострокового розірвання, зняття частинами та поповнення.

Укргазбанк

Класичний з продовженням

3 — 24 міс.

12,95 — 15,2 %

Виплата відсотків — щомісяця. Без дострокового розірвання та зняття частинами. Можливе поповнення (протягом першого півроку)

Ощадбанк

Мій депозит

3 — 18 міс.

12,25 – 14,5 %

Виплата відсотків — щомісяця (або капіталізація). Без дострокового розірвання, зняття частинами та поповнення.

Креді Агріколь

Щомісячний дохід

6 — 18 міс.

11 – 14,5 %

Виплата відсотків — щомісяця. Без дострокового розірвання, зняття частинами та поповнення.

ОТП банк

Строковий

3 — 24 міс.

9 – 12,5 %

Виплата відсотків — щомісяця (або капіталізація). Без дострокового розірвання та зняття частинами та поповнення.

Банки розташовані за найвигіднішими ставками.

* За даними банків на 23.10.19р.