Через що бюджет недоотримує гроші

Маркарова назвала три чинники, які зараз призводять до недоотримання доходів до бюджету.

Перший чинник — це безпосередньо курс, тому що Мінфін розраховував на 28,2 гривні за долар, середній курс набагато міцніший.

Читайте також: Кінець жовтня на міжбанку: що може знову розвернути курс

Другий чинник — це зміни до Податкового кодексу, які ухвалила попередня Рада. Ідеться про надання податкової пільги тим, хто завозить обладнання для сонячних і вітряних станцій. «Це обійшлося нам за дев'ять місяців в 5,6 млрд гривень, а це велика сума», — повідомила Маркарова.

Третім чинником, за словами міністра, є питання фактичного розмитнення газу НАК «Нафтогаз» порівняно з очікуваними показниками та іншими постачальниками.

Читайте також: Нафтогаз підвищив на 20% ціну газу для промисловості

«По-перше, світова ціна на газ значно менша, ніж очікували. Це, з одного боку, добре, тому що позитивно впливає на тарифи, адже протягом значної частини року у нас реальна ціна, за якою «Нафтогаз» імпортує і продає далі газ, нижче, ніж регульована межа. Але також це означає, що митні платежі від розмитнення газу менші», — повідомила Маркарова.

Також вона зазначила, що цього року «Нафтогаз» по-іншому розмитнює газ — тримає його в режимі митного складу й не розмитнює, поки не продасть, що також сильно позначилося на надходженнях до держбюджету.

Оформити заявку на купівлю ОВДП від ICU: ставка 16% +0,2% від «Мінфіну»

Раніше повідомлялося

  • Державний бюджет за січень-вересень 2019 року зведений з дефіцитом 20,675 мільярда гривень.
  • ДПС з початку року забезпечила надходження до бюджету в розмірі 706,1 млрд грн.
  • 15 вересня Кабмін представив проект бюджету і направив його на розгляд у Раду.
  • Доходи держбюджету на 2020 рік (з трансфертами) передбачені в сумі 1 079,5 млрд грн, у тому числі загального фонду — 962,7 млрд грн. Основні показники держбюджету-2020 можна переглянути за посиланням.