Як зросли ціни після введення банкноти 500 гривень

«З моменту введення в обіг банкноти в 500 гривень в 2006 році, ціни виросли в 5 разів, а розмір середньої зарплати - у дев'ять з половиною разів. Цьому сприяли дві хвилі девальвації у 2008-2009 і 2014-2015 роках», - зазначає Демків.

Чому тисяча з'явилася саме зараз

На думку експерта, банкнота в 1000 грн не з'явилася раніше з політичних причин.

«Хоча зростання цін дуже добре видно на полицях супермаркетів, політично не завжди доцільно фіксувати зниження купівельної спроможності національної валюти», - вважає Демків.

Читайте також: НБУ показав елементи захисту нової тисячі (відео)

Він також звертає увагу, на поточний рівень інфляції, який є істотно нижчим за показники декількох минулих кілька років, але водночас вищим за планові показники Нацбанку.

Читайте також: Як заробити: прогноз курсу, чого очікувати від нової тисячі (відео)

«Є приклад, коли центробанк сусідньої Угорщини успішно зумів знизити інфляцію з двозначних цифр до 3-4%. При цьому номінал банкнот місцевих форинтів варіюється від 500 до 20 000. Сподіваємося, що й НБУ буде настільки ж успішним в інфляційному таргетуванні», - наголосив експерт.

Раніше повідомлялося

  • З 25 жовтня 2019 року Нацбанк вводить у готівковий обіг банкноту нового найвищого номіналу – 1 000 гривень.
  • В уряді прогнозують, що до кінця 2020 року рівень інфляції в Україні не перевищить 5,5%, а курс гривні до долара буде знижуватися.

Читайте також: В обіг вводиться нова тисяча. Особливості банкноти (фото)

Цікавий факт про нову купюру

За часів незалежності України на зворотний бік банкнот потрапляли будівлі саме з вулиці Володимирської в Києві. Не виняток і нова тисяча.