Які саме зміни заплановані та хто виграє завдяки їм, розповів у колонці для «НВ» голова комітету Верховної Ради з податкової, митної та фінансової політики Данило Гетманцев. «Мінфін» наводить ключові тези його пояснень.

«Український ринок цінних паперів» та «український внутрішній інвестор» — ці словосполучення багато років були сумним жартом. Ринок цінних паперів переважно використовувався для шахрайських схем. Наприклад, коли фінансовим установам треба було показати, що у них в активах або резервах є цінні папери українських підприємств на «сотні мільйонів гривень», а насправді куплені на 1 гривню.

Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів» (№2284) нарешті, запропонує українським підприємствам доступ до справжнього українського внутрішнього інвестора.

Говорячи більш професійними термінами, законопроект спрямований на розбудову фінансової інфраструктури, запровадження фінансових посередників та нових інструментів, а також створення умов для європейських правил роботи.

Інвестуй у ОВДП та отримай підвищену ставку від Мінфіну

Кому вигідний проект

  1. В першу чергу, українським громадянам. Цей закон у довгостроковій перспективі створить нові робочі місця, розширить можливості для громадян безпечно та надійно вкладати власні кошти у приватні пенсійні фонди та користуватись послугами страхових компаній та кредитних спілок, інвестувати у прибуткові українські підприємства та отримувати дивіденди.
  2. Українському великому бізнесові, насамперед виробничому. Він отримає нові джерела капіталу для інвестицій та розвитку підприємства і виробництва. Це, відповідно, створює нові робочі місця і нові прибутки для малого/середнього бізнесу, який обслуговує великий бізнес.
  3. Класичним фінансовим установам, таким, як пенсійні фонди, страхові компанії та кредитні спілки. Вони отримають можливість для безпечного та довгострокового інвестування коштів своїх клієнтів та формування надійних резервів. Наприклад, закон дасть поштовх для розвитку приватних пенсійних фондів — тоді громадяни отримають можливість безпечно відкладати собі на пенсію вже з 30−35 років.
  4. Закон надає можливість розвивати фактично новий для України тип бізнесу або професії — фінансовий посередник. Це може бути професіонал або компанія, які допомагатимуть українському внутрішньому інвесторові вигідно вкладати в українську економіку.
  5. Україна стане новим суб'єктом міжнародного фінансового ринку — стабільний та зрозумілий внутрішній ринок капіталу зацікавить міжнародних інвесторів.

Читайте також11 болючих питань про РРО для ФОПів

Що саме змінює законопроект

  1. регулює відносини між учасниками ринку цінних паперів та деривативних контрактів;
  2. створює єдині підходи до регулювання роботи організаторів торгівлі;
  3. створює гарантії виконання деривативних контрактів, в тому числі загальноприйнятих в розвинених економіках концепцій остаточності розрахунків та ліквідаційного неттінгу;
  4. захищає права власників облігацій;
  5. впроваджує європейські норми роботи для всіх учасників ринку капіталу.